Geen beurspromovendi op TiU

De vlag kan uit, de strijd is beslist. Er komen géén beurspromovendi op de Universiteit van Tilburg. Dat zei  rector magnificus Emile Aarts vandaag tijdens de Commissie Onderwijs en Onderzoek. Promovendi blijven in Tilburg gewoon met een arbeidscontract werken en er komen geen promovendi die alleen maar een beurs krijgen.

Aarts gaf aan dat het landelijke animo voor het beurzensysteem sterk is afgenomen. Alleen de Universiteit van Groningen gaat er nog mee werken. Daarnaast werkt de Belastingdienst ook niet mee aan het systeem. Ze zien een beurs gewoon als een aanstelling en belasten dus gewoon. “Voor ons heeft het dus alleen maar nadelen,” zo zei Aarts.

Het is een lange strijd geweest en dat alles om een experiment. Tijdens de eerste voorstellen die het College van Bestuur deed om het systeem in te voeren, was alleen de fractie Internationals voor in de Universiteitsraad. Marinus Verhagen van de ABVAKABO beloofde in diezelfe Universiteitsraad er alles aan te doen om het beurspromovendisysteem te dwarsbomen.

Studentpromovendi zijn aanzienlijk goedkoper dan werknemerpromovendi: de studenten krijgen geen salaris maar een beurs. Dat scheelt universiteiten in de portemonnee- gunstig in een tijd dat er meer studenten zijn en minder geld. Universiteiten hoeven over deze beurzen geen pensioen op te bouwen voor de promotiestudent- voor werknemers moet dat wel. Aan de andere kant hoeven promotiestudenten geen onderwijs te geven, hebben ze een jaar langer de tijd om hun proefschrift te schrijven en een vrijere onderwerpskeuze. Er zijn nog maar drie landen in de wereld die puur werknemerssysteem voor promotiestudenten hebben: Bosnië, Denemarken en (tot nu toe) Nederland.

Meer lezen over twee jaar strijd?  Eerst niet.  Toen welNog een keer ja.  Marinus haalt uit. Uitstel.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.