‘Gerepareerde’ bachelor Rechtsgeleerdheid start volgend jaar

‘Gerepareerde’ bachelor Rechtsgeleerdheid start volgend jaar

De bachelor Rechtsgeleerdheid van Tilburg University gaat op de schop. Die beslissing komt voort uit het nieuwe convenant civiel effect, die nieuwe eisen stelt aan de opleiding. Per 1 september 2017 wordt de nieuwe bachelor de norm.

Niet alleen het convenant is van belang, maar ook het Tilburgse onderwijsprofiel speelt een rol. De nieuwe bachelor moet aan de eisen van beide voldoen. TLS-hoogleraar Marc Loth licht de vakcoördinatoren in tijdens een presentatie over de vernieuwde bachelor. Het is volgens hem een gerepareerde versie van de oude bachelor, die volgens hem niet altijd even samenhangend was.

Zo heeft de huidige bachelor wel een methodenvak, waarin studenten leren een literatuuronderzoek op te zetten. Maar een bachelorthesis kent de opleiding niet. De afwezigheid van die thesis is in strijd met het Tilburgse onderwijsprofiel. Ook is het volgens Loth een minder prettig puntje, omdat een bachelor een zelfstandige opleiding is. Dan is een methodenvak wel wat weinig. Verder wordt er straks meer aandacht gegeven aan het internationaal publiekrecht.

’21 century skills’

De nieuwe bachelor is volgens Loth beter voor de student. Centraal staat nu een T-shaped student, wat betekent dat hij niet alleen zijn vak verstaat, maar ook andere specialisaties heeft. Zo gaat er in de nieuwe bachelor ook aandacht naar digitalisering en ‘21 century skills‘. Dit zijn digitale middelen om je vak beter te beoefenen. Daarnaast is er aandacht voor algemene vaardigheden die niet alleen voor juristen interessant zijn.

Een van de potentiële plannen is ook om met blokken in plaats van semesters te werken. Zo zijn er uiteindelijk vier blokken in een jaar. Op deze manier zijn de tentamens halverwege het semester, in plaats van alle tentamens aan het einde. Of dit blokkensysteem doorgevoerd gaat worden, is nog niet zeker volgens Loth. Het heeft voor hem wel de voorkeur, omdat het volgens hem een ‘meer revolutionair model’ is.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.