CFI-vergadering: slecht wifi-signaal, extra bonnetjescontrole en het pimpen van het Prismagebouw

CFI-vergadering: slecht wifi-signaal, extra bonnetjescontrole en het pimpen van het Prismagebouw

Een lange zit, de vergadering Commissie Financiën en Infrastructuur (CFI) van woensdagochtend. Wat er allemaal besproken werd? De slechte internetverbinding buiten op de campus, de laatste commissievergadering van voorzitter Machiel Hermans en de levensduur van het Prisma-gebouw. O ja, en Marinus Verhagen van AbvaKabo deelde een complimentje uit.

Het draadloos netwerk buiten op de campus van Tilburg University, daar zijn Fractie SAM en Front niet helemaal tevreden over. “Kunnen de access points ook buiten geplaatst worden?” vraagt Basten Cobelens van Front aan het College van Bestuur. “De verbinding daar is erg slecht. Zeker voor mensen die op de buitenwerkplekken zitten kan dat vervelend zijn. En in de UB is de verbinding vaak ook niet goed. Kunnen jullie hier op letten bij het plaatsen van deze punten?” Koen Becking geeft aan het plan om deze access points ook buiten te plaatsen maar liefst twee ton gaat kosten. “Deze aanvraag hebben wij afgewezen, omdat de opbrengsten niet opwegen tegen de kosten. We moeten kritisch zijn. Maar we gaan wel kijken of die access points goed geplaatst zijn in de UB.”

‘De verbinding buiten is erg slecht. Zeker voor mensen die op de buitenwerkplekken zitten kan dat vervelend zijn’

Versterking interne audit

Ook wordt er in de vergadering gesproken over het plan om een internal audit in te voeren, een onafhankelijke en objectieve functie die de administratieve organisatie toetst. Dit idee wekt ontelbaar veel vragen op bij Marinus Verhagen van personeelsfractie AbvaKabo. “Wat verwacht het College? Is het een extra laag van iemand die hier de bonnen gaat controleren? We hebben toch al mensen die hier mee bezig zijn? Bovendien wordt er nu al regelmatig gezegd dat de afdeling finance & control mensen tekort komt. Zou je daar niet wat meer in moeten investeren?”

Volgens Koen Becking moet de functie ‘buiten de hiërarchie’ geplaatst worden, onder het College van Bestuur. De internal audit staat dus los van de afdeling finance & control. Een ‘zelfstandige functie’, omschrijf hij. “Zodat de internal audit onafhankelijk en vrij kan werken. Hij moet overal en op elk moment alles kunnen inzien.” De universiteit heeft inderdaad al iemand in dienst met deze functie. “De internal audit komt hem versterken. Hij komt zich bemoeien met onder andere de bonnetjes en al het andere wat fraudegevoelig is. Hebben we de juiste regels? Volgen mensen de declaratievoorschriften?” Uiteindelijk stemt iedereen positief.

Prisma-gebouw

Het Prisma-gebouw zal tot en met 2019 in gebruik zijn. Daarna wordt de boel gesloopt. Om de veiligheid te waarborgen voor de komende jaren, moet het pand een ‘levensduurverlenging ondergaan’, leest Becking voor uit de vastgoedvisie. Dit duurt van juli tot en met december dit jaar. En daar is een bedrag van 268.000 euro voor nodig. Het oppimpen is nodig, want binnenkort verhuist TiSEM tijdelijk naar het Prisma-gebouw, omdat het Koopmansgebouw wordt gerenoveerd. Die kosten zijn hier nog niet bij inbegrepen. “Welk deel van dat geld wordt besteed aan het schilderwerk en de vloerbedekking”, vraagt Lisanne Swager van Fractie Front zich af. “Dit zijn namelijk geen investeringen die je mee kunt nemen. We vroegen ons af of het een optie is om de vloer te reinigen in plaats van te vervangen.” Thomas Hordijk van SAM voegt toe: “Wanneer wordt het gebouw precies gesloopt? Wij waren namelijk in de veronderstelling dat dit in 2018 zou zijn. Betekent dit dat er vertraging is opgelopen?”

Werkzaamheden in het Prisma-gebouw: ‘Is het mogelijk om de vloer te reinigen in plaats van te vervangen’

Het woord is aan het College van Bestuur, dat niet alle vragen beantwoordt. Hoeveel geld er in het schilderwerk en in de vloerbedekking gaat zitten, durft het niet te zeggen. De verhuizing van TiSEM naar Koopmans zal eind 2018 plaatsvinden. Daarna wordt het gesloopt, dus de drie jaar is naar boven afgerond. Overlast zal er niet zijn, want TSB verhuist deze zomer van Prisma naar het Simon-gebouw. Alle fracties stemmen uiteindelijk positief in.

‘Je hebt het goed gedaan het afgelopen jaar. Het was niet altijd eenvoudig’

‘Bedankt voor de inzet’

“Ik had een hele speech voorbereid, maar gezien de tijd zal ik het kort houden”, vertelt Machiel Hermans tijdens de rondvraag. “Het is de laatste commissievergadering die ik mag voorzitten. Ik heb het ervaren als leuk en leerzaam. Ik wil jullie bedanken voor de inzet van het afgelopen jaar.”

Misschien wel het meest bijzondere nieuws van deze vergadering? Marinus Verhagen van personeelsfractie AbvaKabo laat zich van zijn zachte kant zien: “Machiel, je hebt het goed gedaan het afgelopen jaar. Het was niet altijd eenvoudig. Dit is namelijk de meest dynamische commissie.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.