Frauderende studenten mogen fiks worden beboet

Studenten die hebben gefraudeerd met hun studiefinanciering kunnen rekenen op een fikse boete. Het ministerie van Onderwijs mag een boete opleggen van 50 procent van het onterecht ontvangen bedrag. Dat schrijft NRC over een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

Een student op kamers krijgt meer studiefinanciering dan een student die bij zijn ouders woont. Daarom geeft een onbekend aantal thuiswonende studenten op dat ze uitwonend zijn. Wordt er niet gecontroleerd, dan profiteren ze daar flink van.

Het ministerie van Onderwijs controleert wel. In 2012 en 2013 controleerde het ministerie het woonadres van 7.000 studenten die uitwonend zouden zijn. Daarvan werden ruim 3.330 studenten betrapt op fraude. Ze bleken thuiswonend te zijn.

Frauderende studenten mogen beboet worden. De vraag was alleen hoeveel. Vorig jaar oordeelde de rechtbank dat de boete niet te hoog mag zijn. De Centrale Raad van Beroep – één van de hoogste bestuursrechters in Nederland – heeft nu bepaald dat het ministerie een boete mag opleggen van 50 procent van het terug te vorderen bedrag. De boete komt bovenop de terugvordering.

Maar het ministerie mag er niet vanuit gaan dat studenten over de hele duur van de studiefinanciering hebben gefraudeerd. Dat mag hooguit voor de periode van twaalf maanden. Bovendien mag de boete niet altijd worden opgelegd. Staat niet vast dat een student heeft gefraudeerd, dan moet de student het voordeel van de twijfel krijgen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.