Geen ATP meer

Het contract met reisbureau ATP wordt niet verlengd. Het boeken van reizen was sinds 2014 aanbesteed aan ATP. Daardoor was het voor medewerkers verplicht om reizen via ATP te boeken, zelf boeken mocht niet. De slechte dienstverlening van ATP heeft voor veel frustraties onder medewerkers gezorgd, vooral doordat reizen via ATP  duurder uitvielen.

Vooral in de faculteitsraad van Rechten werd hiertegen geprotesteerd.  In mei dit jaar deed de belastingdienst een inval bij ATP en deed het ministerie van Veiligheid en Justitie aangifte van fraude. In diverse faculteitsraden werden vragen gesteld over ATP, waarbij de personeelsgeleding van van de faculteitsraad Rechten heel actief bleef hameren op de oplossing van dit probleem.

In de Universiteitsraad stelden de medewerkerspartijen vragen, maar deze werden teruggekaatst door het CvB: “Daar gaat de medezeggenschap niet over”. Vanaf het moment dat bekend werd dat het contract met ATP mogelijk verlengd zou worden, hebben De Onafhankelijken (medewerkerspartij in de Uraad) het verzet toch versterkt. Hans Haans, fractievoorzitter: “We hebben het college voorzien van veel juridische informatie en zijn telkens blijven aandringen bij het college om het contract niet te verlengen. We zijn blij dat dit zijn vruchten heeft afgeworpen en dat medewerkers vanaf januari 2017 niet meer aan ATP vastzitten.”

“We zijn blij dat medewerkers vanaf januari 2017 niet meer aan ATP vastzitten.”

Ook de Tilburgse promovendivertegenwoordiging TiPP is erg tevreden met het besluit. In mei riep TiPP alle promovendi op om klachten over ATP formeel in te dienen. Martijn Stoutjesdijk van TiPP: “Gezien hun bescheiden budget, is het voor promovendi extra belangrijk zo budgetvriendelijk mogelijk te boeken. Daarom hopen wij dat promovendi vanaf volgend jaar hun reizen weer zelf mogen regelen, zodat ze ook gebruik kunnen maken van nieuwe vormen van reizen zoals AirBnB en BlaBlacars.”

Iedereen tevreden krijgen

Het College wil handhaven dat men via een boekingssysteem blijft reizen. Daarom wordt er nu gezocht naar een nieuwe aanbieder die per 1 januari 2017 aan de slag kan. Maar het blijkt moeilijk een goed systeem te vinden waarmee iedereen tevreden is. Een aio heeft andere wensen dan een prof. Zo wil een aio vaak best een paar uur wachten of een keer  meer overstappen als dat 100 euro scheelt. Maar een professor die wat meer te besteden heeft wil vooral snel en business class reizen.

Zelf boeken

Juridisch gezien is er  veel voor te zeggen om medewerkers zelf te laten boeken, menen de Onafhankelijken. Promovenda Anne de Vries doet onderzoek naar tussenpersonen zoals ATP: “Alle reisbureaus die ik heb onderzocht, hadden belangenconflicten. Zo kregen ze vanuit sommige reisaanbieders veel meer betaald dan vanuit andere. Dat zou verklaren waarom ATP vaak met onvoordelige reizen op de proppen kwam. Ook zijn zakelijke reizigers juridisch beter beschermd wanneer ze zelf hun reizen boeken. Kortom, als het even kan: boek zelf.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.