Stressvrij de zomer door? Probeer mindfulness

Lekker niks doen in de zomervakantie, kunnen we dat nog? De telefoon staat altijd aan, een nieuw en zwaar collegejaar is niet ver weg en vaak ligt er ook nog werk dat niet af is. Je zou er zomaar stress van krijgen. Hoe komen we de zomer relaxed door? Met mindfulness, zegt UHD medische en klinische psychologie Ivan Nyklicek.

De telefoon staat altijd aan en we kunnen niet zonder. Ze leiden ons continu af, terwijl uit onderzoek blijkt dat we rustmomenten nodig hebben. Dat is simpel op te lossen, zegt Nyklicek: “Gooi apparaten als je telefoon in het water. Of zet ze uit. Maak met jezelf een afspraak wanneer je op je telefoon kijkt en wanneer niet. Zodat je periodes hebt waarin je je kan richten op het moment. Zeker op vakantie lijkt me belangrijk dat je geniet van de ervaring.”

Het gaat om aandacht voor het moment, zegt Nyklicek. “Stress heeft bijna altijd te maken met iets uit het verleden of toekomst waarover je je zorgen maakt. Door met je aandacht te zijn bij wat zich in het moment voordoet, kun je dat sterk verminderen. Let wel, op een niet-oordelende manier. Je moet de dingen laten zijn zoals ze zijn.” Anders krijg je stress door het niet accepteren van de situatie.

“Mindfulness is juist een anti-zweefmethode”

De dingen accepteren betekent niet als een watje alles over je heen laten komen. “Dan vergeet je jezelf. Juist als je aandachtig bent, kun je ook opmerken wat je zelf ervaart en wat de omgeving met je doet. Dat kan juist de reden zijn eerder actie te ondernemen. Dat je zegt: ik vind de situatie die ik ervaar niet fijn, dus ik ga ergens anders naartoe.”

Mindfulness wordt inmiddels vrij breed omarmd, toch vinden velen het nog zweverig. Nyklicek weerspreekt die zweverigheid. “Ervaren is vooral zintuiglijk. Wat voel ik in mijn lijf, wat hoor ik om me heen, wat zie ik? Mindfulness helpt je om concreet bewust te zijn van wat er is in het moment, in plaats van overmatig te zweven in gedachten. Daarom noem ik mindfulness juist een anti-zweefmethode.” Positieve effecten van mindfulness zijn ook herhaaldelijk wetenschappelijk bewezen. Het kan zorgen voor minder angstigheid, stress en somberheid.

Zelf aan de slag

Wie in de zomermaanden zelf met mindfulness aan de slag wil, kan terecht bij vele apps en websites met oefeningen. Hele dagen mindfull zijn hoeft niet, zegt Nyklicek. Dat kan ook niet altijd. “Als je bijvoorbeeld voor je werk problemen moet oplossen, moet je daarover nadenken. Dan kun je niet heel erg mindfull zijn. Iedereen moet voor zichzelf bekijken hoeveel praktisch haalbaar en nuttig is. Als je een paar keer per dag niets kan doen, even niet denken maar in het moment zijn, is dat al heel mooi.”

En alcohol? Die vloeistof is in de zomer vaak rijkelijk aanwezig, maar kan iemands bewustzijnstoestand zodanig veranderen dat er van aandachtigheid geen sprake meer is. Nyklicek: “Als je er na één biertje met je aandacht niet meer bij bent, moet je er misschien op letten. Maar in totaal alcoholvrij leven zie ik niets. Op zijn tijd moet een biertje kunnen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.