Italiaanse banken enorm probleem voor EU

Er heerst een groter financieel gevaar voor de EU dan de Griekse schuldencrisis. Tenminste, dat is wat hoogleraar Banking en Finance Harald Benink gelooft. Dit vertelt hij in een interview met De Volkskrant.

De geloofwaardigheid van de bankenunie kan door Italië in gevaar komen. Het vertrouwen in banken en verzekeraars is door de Brexit al wereldwijd afgenomen. Het kapitaal schiet nu namelijk alle kanten op. De Italiaanse regering wil nu ook nog eens belastinggeld gaan gebruiken om haar banken te steunen, wat het vertrouwen alleen nog maar slechter zal maken.

Het IMF heeft vorig jaar al gewaarschuwd voor de hoge leningen van Europese banken. In totaal was er namelijk 1.000 miljard euro aan leningen met een betalingsachterstand. 360 miljard euro van dat bedrag stond op naam van Italië. Volgens Benink is dit extra zorgelijk, want Italië is het land met de laagste groei. Daarnaast heeft het (op Griekenland na) de grootste staatsschuld.

Het is niet meer aan de belastingbetaler

De eurolanden hebben al toegezegd dat het niet meer aan de belastingbetaler is om de banken te redden. Het is nu aan de aandeelhouders, obligatiehouders en depositohouders. Pas nadat zij 100 duizend euro ingelegd hebben, wordt er gegrepen naar de Europese staatssteun.

De bankencrises van Italië is volgens Benink een nog groter probleem dan de schuldencrisis van Griekenland. Italië heeft namelijk een grotere economie, en er ligt al een derde steunpakket klaar voor Griekenland.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.