Kritiek Rob Riemen op Wilders in e-mails naar Hillary Clinton

Kritiek Rob Riemen op Wilders in e-mails naar Hillary Clinton

De via WikiLeaks gelekte e-mails van en naar Hillary Clinton lieten al heel wat stof opwaaien. Ook Rob Riemen, directeur van het Nexus Instituut, komt erin voor.

Het gaat om e-mails die op 16 maart 2016 op WikiLeaks gepubliceerd zijn. Februari 2012 stuurde Riemen een memo naar Sidney Blumenthal, een bekend vertrouwenspersoon van Bill én Hillary Clinton. Blumenthal stuurde dat memo door naar Hillary.

Blumenthal noemt in deze mail Riemen een vriend: “Below is a memo written by my friend, Rob Riemen, president of the Nexus Institute, the leading intellectual foundation in the country.” In het memo vertelt Riemen over de politieke sfeer destijds in Nederland. Hij richt zich met name op de PVV en Geert Wilders. De e-mail draagt dan ook de titel:”WILDERS INFLUENCE IN NL.”

“Wilders has a complete control on the government, as without his support the coalition will no longer be in charge.”

In het memo stelt Riemen dat Wilders met de gedoogconstructie (VVD en CDA hadden zijn steun nodig om te regeren) “a complete control” had over de regering, “as without his support the coalition will no longer be in charge.” In ruil voor zijn steun moest de regering hem tegemoetkomen op onderwerpen als Islam, Europa en cultuur. Er zou sprake zijn geweest van een sfeer van angst voor wat Wilders wil, voor zelf-censuur.

Lovend is Riemen in het memo niet over de invloed van Wilders. Zo noemt hij het boek dat geschreven is door PVV’er Martin Bosma ‘idioot’, omdat het linkse politiek vergelijkt met Hitler (omdat Hitler volgens Bosma ook links was).

Riemen noemt het een probleem dat Wilders en zijn neo-fascistische ideeën zo zijn geaccepteerd, omdat het onacceptabel was geworden hem nog te bekritiseren. In de e-mails wordt ook meerdere malen het boek van Riemen genoemd, ‘De Eeuwige Terugkeer Van Het Fascisme’.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.