Religie is niet achterhaald maar een waardevolle toevoeging

Religie is niet achterhaald maar een waardevolle toevoeging

Religie wordt door atheïsten vaak gezien als achterhaald en de bron van veel onnodig geweld en leed. Het zou zo snel mogelijk moeten worden afgeschaft. Hoogleraar privaatrecht Reinout Wibier komt in de Volkskrant op tegen dit beperkte beeld.

Wibier stelt dat er minstens zoveel voorbeelden zijn van leed dat is ontsproten aan de wetenschap. Denk aan de atoombom en ongelukken door de verbrandingsmotor en vaatwastabletten. Natuurlijk heeft wetenschap ook voor veel goede dingen gezorgd, en dat geldt volgens Wibier ook voor religie. Leed is er makkelijk door te verdragen en de Bijbel is bijvoorbeeld een onuitputtelijke bron van wijsheid.

Religie en wetenschap bestrijken volgens Wibier verschillende terreinen en hebben beide een plek in het menselijk leven. Uiteindelijk is het wel of niet volgen van een religieus leven een persoonlijke keuze. Wibier: “Wie religie categorisch afwijst als achterhaald of slecht is net zo oppervlakkig, beperkt en misschien zelfs wel onverdraagzaam als diegenen die de wetenschap afdoen als de bron van alle kwaad.”

De volledige opinie lees je bij de Volkskrant.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.