Jongeren preutser dan gedacht

Tinder, Netflix and chill, datingsites. Millennials worden vaak gezien als een generatie die is losgeslagen op seksueel gebied. Een generatie die iedere zaterdagavond aangeschoten bij een ander in bed kruipt. Niets is echter minder waar, blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Uit de cijfers van drie Amerikaanse universiteiten blijkt dat van de 27.000 ondervraagde jongeren tussen de 20 en de 24 meer dan vijftien procent sinds zijn of haar achttiende geen seksuele partner meer gehad heeft, zo meldt The Guardian. Van de jongeren geboren in de jaren 60 is dit slechts een schrale zes procent. Hoewel de jaren 70 en 80 het reeds beter doen met twaalf procent, is ook daar nog sprake van een significant verschil met de huidige generatie.

Uiteenlopende verklaringen

Een verklaring is er nog niet. Speculaties variëren van betere seksuele voorlichting tot de aanwezigheid van porno ter bevrediging van seksuele behoeftes. Wellicht ligt de verklaring zelfs in het feit dat jongeren tegenwoordig langer bij hun ouders wonen en simpelweg achterlopen in hun ontwikkeling op onder andere seksueel gebied.

Naast een welkome boost van het imago van de millennials, brengt dit fenomeen nog meer positieve ontwikkelingen teweeg. Zo is eenzelfde trend aanwezig in het Verenigd Koninkrijk, in samengang met een vermindering in tienerzwangerschappen. Toch blijven er veel vraagtekens en dus wordt de nadruk vooral gelegd op een grote behoefte aan meer onderzoek op het gebied van seksuele activiteit.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.