Ouderen nemen vaker bijbaantje

Hakend voor de televisie wegkwijnen bij Heel Holland Bakt: tegenwoordig zien veel ouderen dat niet meer zitten. In plaats daarvan nemen steeds meer 65-plussers na hun pensioen gewoon een bijbaantje.

In de afgelopen twaalf jaar is zowel het aantal ouderen in loondienst als het aantal kleine zzp’ers bijna verdubbeld, meldt RTL nieuws. Onder kleine zzp’ers verstaan we zelfstandige ondernemers die minder dan twaalf uur per week werken. Hiervan bestaat een steeds grotere groep uit gepensioneerden. Waar in 2003 nog maar zestien procent van de kleine zzp’ers gepensioneerd was, is dit aantal inmiddels gestegen tot 32 procent.

Liever zzp’ers

Werken als zzp’er krijgt onder 65-plussers zowel voor werknemer als werkgever de voorkeur. Werkgevers vinden 65-plussers vaak te duur voor vaste loondienst. Bovendien hebben deze een groter risico langdurig ziek te worden. Wanneer zij in vaste loondienst zijn, is de werkgever hiervoor aansprakelijk. Ook voor werknemers zitten er voordelen aan zzp’er zijn. Deze kunnen zo namelijk zelf bepalen wanneer ze werken en wat ze doen.

Hogere netto arbeidsparticipatie

Ronald Dekker

Arbeidseconoom Ronald Dekker

Toch is niet alleen het aantal zzp’ers boven de 65 gestegen. De netto arbeidsparticipatie is in de afgelopen twaalf jaar ook bijna verdubbeld onder de mensen tussen de 65 en 69 jaar. Hieronder vallen dus zowel zzp’ers als mensen in vaste loondienst. Ronald Dekker, arbeidseconoom aan Tilburg University, kijkt niet op van deze stijging: “Werk is best leuk mede door de sociale contacten. Veel 65-plussers willen niet achter de geraniums zitten en dat verklaart die stijging”, vertelt Dekker aan RTL Nieuws. Ook de toename in zzp’ers van boven de 65 verbaast Dekker niet: “Uit mijn eigen onderzoek blijkt: in veel bedrijven en sectoren krijg je automatisch ontslag na de pensioengerechtigde leeftijd.” Als je dus wilt doorbuffelen “is zzp-en een logische optie.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.