Cijfers 5-vwo van toenemend belang bij toelating studie

Cijfers 5-vwo van toenemend belang bij toelating studie

Slecht nieuws voor de laatbloeiers: met een eindsprint in 6-vwo kom je er niet meer. Steeds meer universiteiten kijken naar cijferlijsten uit 5-vwo, waarschuwt Gerard Hogendoorn van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan Trouw.

Vervanging voor loting

Vanaf komend jaar mogen hogescholen en universiteiten niet meer loten. Dit betekent dat elke student die zich aanmeldt voor een numerus fixus-studie een selectie door moet. Dat kost tijd en de aankomende studenten worden hier de dupe van. Zij moeten zich voor numerus fixus-studies al voor 15 januari aanmelden. Dit is lang voor de start van de Centrale Examens. Daarom kijken universiteiten vaker naar resultaten uit het verleden, waaronder de cijfers uit 5-vwo.

Bewust doubleren

Veel middelbare scholen uiten kritiek op dit nieuwe systeem. Zo zijn zij bang dat leerlingen 5-vwo nu sneller overdoen, om zo hun cijfers te verbeteren. Hoewel Hogendoorn deze kritiek begrijpt, blijft dit volgens hem de beste manier van selecteren. “Tieners moeten kunnen puberen en een fijne schooltijd hebben en tegelijkertijd vraagt de universiteit héél veel van aankomende studenten. Dat schuurt. Onze druk of afwijzing kan tot stress leiden, maar uitvallen in je eerste studiejaar is óók vervelend,” zegt hij tegen het AD. Hij roept scholen dan ook op studenten eerder voor te bereiden op hun vervolgopleiding.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.