Nederlandse jongeren excelleren in gelukkig zijn

De Nederlandse jeugd is gelukkig. Jongeren en jongvolwassenen tussen de 12 en 25 jaar zijn erg tevreden over hun leven. Sterker nog, als ze zichzelf een beoordeling voor het leven mochten geven zou het merendeel ‘cum laude’ slagen. De tevredenheid over hun vriendenkring, psychische gezondheid en woning is het grootst. De financiën en de hoeveelheid vrije tijd kunnen beter, maar van ontevredenheid hierover is absoluut geen sprake.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder ruim 4000 jongeren en jongvolwassenen. De jongeren van 12 tot 18 jaar scoren het hoogst. In deze groep geeft 94% aan tevreden te zijn, tegenover 87% van de jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar. De jeugd die tevreden is over hun leven is ook vaak te spreken over hun uiterlijk en psychische gezondheid. Tevreden tieners waren daarnaast vaak positief over hun vriendenkring terwijl jongvolwassenen meer waarde hechten aan hun opleiding of werk.

Jongens vaker tevreden over uiterlijk dan meisjes

Jongeren geven hun uiterlijk gemiddeld een 8. Waar bijna 90% van de jongens tevreden is over hun fysieke verschijning, is dit bij meisjes ‘slechts’ voor 80% het geval. Ondanks dat veel vrouwen vinden dat mannen knapper worden in de loop der jaren, beoordelen jongens hun uiterlijk minder positief naarmate ze ouder worden. Bij meisjes verandert dit niet over de jaren.

NEET

Dat het goed gaat met de Nederlandse jongeren wordt ook bevestigd door onderzoek van Eurostat. Dit onderzoek focust zich op het percentage jongeren (van 20 tot en met 24 jaar) dat geen opleiding doet, werk heeft of training volgt, kortweg NEET genoemd. Deze groep wordt vaak als zeer lastig beschouwd en is in Nederland het kleinste (7.2%). Ter illustratie: in Italië en Griekenland ligt dit percentage op respectievelijk 31.1% en 26.1%.

.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.