Nieuws is een drol

Hét nieuws van de afgelopen dagen: Een conducteur van de NS heeft een 80-jarige reizigster uit de trein gezet omdat ze niet goed had ingecheckt.

Alle media berichtten erover. Van de NOS tot en met de papieren Volkskrant aan toe. Mevrouw was “zonder genade” uit de trein gezet, ook nog eens “op een winderig station” met een perron “zonder verdere voorzieningen.”

Goddank hebben de talkshows een zomerstop, anders hadden we de oude dame zeker aan tafel gezien bij Pauw.

Rijst de vraag: waarom brengen kranten en nieuwssites dit bericht? Ik kan niet één valide reden bedenken waarom het zinvol is te weten dat deze week in Den Dolder een bejaarde vrouw door een conducteur uit de trein is gezet. Het nieuws dient geen enkel doel – behalve dan om via sociale media wat pageviews te genereren. Lekker hapklaar.

Je ziet de journalisten al achter hun toetsenborden zitten, driftig tikkend, met een druppel aan de neus van opwinding. Drama! Een oud vrouwtje! En ook nog eens een winderig perron! Jammer dat ze geen rollator had, dat had het nog sappiger gemaakt. Hoelang moest ze wachten op de volgende trein? Een kwartier? Oei, dat is wel erg kort. Weet je wat, zetten we dat er gewoon niet bij.

Dat is nieuws anno 2016: iets dat mis gaat eindeloos uitvergroten, zodat daarover op sociale media schande kan worden gesproken. En iedereen trapt erin. Goed voor de clicks! Dat het bericht verder geen enkel doel dient, interesseert niemand. Het is komkommertijd en de krant moet vol.

Ik zou zeggen: als er geen nieuws te melden is, schrijf dan gewoon niets. Maar dat is een no go, want een krant is een commerciële toko. Journalisten doen altijd net alsof die toko de ‘hoeder van de samenleving en de bewaker van de democratie’ is, maar dat is bullshit. Het is gewoon hun boterham.

Dus publiceren ze poep.

Nieuws maakt mensen angstig. Ik stel mij zo voor dat er nu een x-aantal bejaarden zijn die niet meer met de trein durven, doodsbang voor een wrede conducteur. Simpelweg omdat ze niet doorhebben dat nieuws alleen datgene belicht wat afwijkt van het normale.

Nieuws brengt een karikatuur. Het vertelt je niets over de wereld om je heen. Nieuws leidt enkel af van het grote plaatje. Vraag een doorsnee Nederlander wat hij je kan vertellen over Iran en je krijgt als antwoord: “ze hangen daar de hele dag homo’s op.” Vraag iemand die jaren in Iran heeft gewoond naar zijn ervaringen, en je krijgt een veel genuanceerder verhaal.

Is het niet verontrustend dat we ons wereldbeeld boetseren met behulp van alle nieuwsberichten die we voorgeschoteld krijgen? Met dat wereldbeeld in het achterhoofd stemmen we op politici, doen we ’s avonds na acht uur niet meer open en loeren we op station Den Dolder angstig om ons heen, doodsbang voor een wrede conducteur. Hoe dom is dat?

Nieuws? Niets meer dan een zorgvuldig geplaatste drol. Trap er niet in.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.