Pensioen universiteitsmedewerker mogelijk gekort

ABP, het pensioenfonds waarbij het merendeel van de universitaire medewerkers is aangesloten, heeft al vier aaneengesloten maanden te maken met een dalende dekkingsgraad. Econometrist Bas Werker legt uit wat dit betekent voor de portemonnee.

Pensioenfonds ABP meldt dat de dekkingsgraad de laatste maand verder is gedaald, van 90,5 procent naar 89,9 procent. Kortom: voor elke euro die het in de toekomst moet uitkeren aan pensioengerechtigden, kan het amper 90 cent ophoesten. Wanneer de economische omstandigheden niet verbeteren, is het fonds gedwongen de pensioenen te korten.

Arm en rijk

Dit lijkt alarmerend, maar Bas Werker, econometrist van Tilburg University, maant tot kalmte. Een korting zal vooralsnog niet meer dan 0,5 à 1 procent bedragen. “Mensen met een laag pensioen moeten het vooral van de AOW hebben wanneer ze de wettelijke pensioenleeftijd hebben bereikt. Stel dat je 1000 euro AOW krijgt en 200 euro aanvullend pensioen, dan ga je er twee euro op achteruit. Het verlies is groter voor mensen met een hoog pensioen, maar daarvan kan je zeggen: die kunnen het wel lijden.”

Poker

Het pensioenfonds verwijten maken, is onterecht, zegt Werker. Om de pensioenpot te vullen zonder ermee te pokeren, is het ABP gedwongen om te beleggen in Nederlandse staatsobligaties. De rente die hiermee te verdienen valt, is echter historisch laag. “Daar kan je het ABP niet verantwoordelijk voor houden, want dat is een zaak van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Bovendien zijn staatsobligaties nu eenmaal in trek. Veel beleggers zijn op zoek naar zekerheid en Duitse en Nederlandse staatsobligaties zijn dan populair. Dat maakt automatisch dat ze weinig rendement opleveren.”

Een nieuw pensioensysteem

Werker ziet meer heil in een nieuw, meer realistisch pensioensysteem, waar ook de politiek op aanstuurt. “Het huidige systeem geeft te veel de indruk dat je pensioen vastligt en nooit kan dalen, terwijl de wereld inherent onzeker is.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.