Vol is vol: geen introweek voor laatkomers in de randstad

Vol is vol: geen introweek voor laatkomers in de randstad

“Best start of your student life!” luidt de slogan van de Tilburgse introductieweek. In andere steden is deze start niet langer vanzelfsprekend, zo meldt de NOS. Onder andere de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam stellen maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de introductieweek. Daardoor lopen veel studenten hun vliegende start mis.

Studieresultaten

Nu kun je je natuurlijk afvragen in hoeverre het drinken van veel bier bijdraagt aan de studievaardigheden. Uit een onderzoek van de VU blijkt echter dat studenten die aan een introductieweek hebben deelgenomen minder vaak met hun studie stoppen en sneller hun diploma halen, zo meldt Het Parool. Volgens woordvoerster Stéphanie van Oostrum is deze tijd belangrijk voor studenten, omdat zij zich alvast aan kunnen passen aan een nieuwe omgeving. “Ze moeten zich aanpassen aan een nieuwe woonplek en ze beginnen aan een nieuwe opleiding. In die eerste week kunnen studenten zich al een beeld vormen van dat nieuwe leven” vertelt zij Het Parool.

Logistieke problemen

Een aantal universiteiten kan helaas niet op tegen het almaar stijgende aantal eerstejaars. Hoewel er bij de UIT-week in Utrecht al 200 extra plaatsen zijn ten opzichte van vorig jaar, vissen er nog steeds studenten achter het net. Volgens de organisatie ligt dit vooral aan de begroting en de locaties. “We hebben een strakke begroting, dus we moeten van tevoren weten hoeveel deelnemers we hebben. Dat wordt aan het begin van het jaar al bepaald.” vertelt Ties de Theije van de UIT-weekorganisatie aan de NOS. Ook is het volgens hem van belang dat er genoeg ruimte is voor alle fietsen en dat er rekening gehouden wordt met brandveiligheid.

TOP-week

In Tilburg is iedereen nog gewoon welkom bij de introductieweek. Hier zijn de aankomende eerstejaars erg blij mee. Hoewel de nieuwe studenten nog wat brak uit de ogen kijken, zijn ze het er allemaal over eens dat de introductieweek zeker op sociaal vlak erg belangrijk is. “Het is echt geweldig, je leert veel nieuwe mensen kennen en komt op plekken waar je zelf niet zo snel zou komen”, vertelt Lars, die binnenkort een master zal starten aan Tilburg Universiteit. Dat vindt aankomend International Business Administration-studente Anastasia ook: “Zo ken je toch al meteen een aantal mensen. Wel zou ik nog meer over de stad te weten willen komen. Ik denk dat ik nog wel ga verdwalen nu.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.