Goud voor Vidar-roeister Amber Kraak

De Tilburgse studente Amber Kraak (22) heeft een gouden medaille behaald op het WK Roeien onder 23 jaar.

Kraak scoorde in Rotterdam het goud in de categorie ‘lichte dames dubbeltwee’. Met haar Amsterdamse partner Anne-Marie Schonk maakte ze in de finale een goede start. Halverwege wist ze de koppositie met een push van de Italianen over te nemen. Goed voor goud.

Gefeliciteerd. Hoe blij ben je hiermee?

“Heel erg. We gingen voor goud en dat het uiteindelijk lukt, is heel mooi. We waren niet de favoriet, die was er ook niet. Tijdens de voorwedstrijden en halve finales hadden vier ploegen ongeveer dezelfde tijd.”

Het was dus spannend?

“Heel spannend. We wisten wel dat we een goede kans maakten, als we ons plan volgden. De Italianen maakten een harde start, na vijfhonderd meter hadden ze vier seconde voorsprong. Meestal zakken ploegen na een kilometer in, omdat het één lange sprint is. Wij hadden het plan om juist dan de bootsnelheid omhoog te doen, meer kracht te leveren. Dat pakte heel goed uit.”

Hoe was het in Rotterdam?

“Wel gek, eigenlijk. Vorig jaar zat ik in Zuid-Korea voor de Universiade, dan ben je helemaal weg. Nu zaten we in een hotel in Zoetermeer, familie en vrienden konden komen kijken. Die zie je dan op de baan, en vervolgens ga je weer naar je afgesloten hotelkamer toe.”

Amber Kraak

Amber Kraak

Hoe bereid je je voor op een wereldkampioenschap?

“We hebben heel de zomer in Amsterdam getraind. Minstens één keer per dag zaten we samen in de boot. We zijn al sinds januari bezig, tussendoor hebben we ook andere wedstrijden geroeid. Hier goud halen was ons uiteindelijke doel.”

Een Tilburgse en een Amsterdamse samen in één boot. Hoe zit dat?

“Anne-Marie wilde graag in een dubbel roeien. Er zijn verder niet veel lichte dames waaruit je kan kiezen. Ik ging het hardst, zij ook. Dus kozen we voor elkaar.”

Jullie kenden elkaar niet?

“Alleen qua naam. Als je zo traint leer je elkaar goed kennen. Gek is het wel een beetje, want je gaat een heel avontuur aan terwijl je elkaar nog niet kent. Daar hebben we geen spijt van gehad.”

Ondertussen studeer je ook nog aan Tilburg University?

“Klopt, ik studeer econometrie. De nieuwe master Business Analytics and Operations Research. Die duurt eigenlijk één jaar, ik doe het in anderhalf of twee jaar. Ik moet nog één vak en mijn scriptie.”

En je bent lid bij studentenroeivereniging Vidar. Dat betekent doorgaans veel bier drinken. Hoe is dat als topsporter?

“Ik ben lid bij Chloé, dat is een genootschap. De cultuur bij Vidar is heel fijn, ze helpen enorm bij topsport. En ze kwamen kijken. Velen sprongen in het water om ons te feliciteren. Er is daarin een groot verschil tussen een burgervereniging en een studentenvereniging. Bier drink ik in de aanloop naar zo’n toernooi niet veel. Nu is er wel ruimte voor feestjes en bier. Volgende week ga ik mee naar de TUC.”

“Bier drink ik in de aanloop naar zo’n toernooi niet veel.”

Wat ga je doen als je bent afgestudeerd?

“Kijken wat ik de komende jaren nog kan bereiken in het roeien. We hebben een heel goed visitekaartje afgegeven. Topsport is heel onzeker, maar het ziet er heel goed uit voor ons. Of we nog eens samen gaan roeien, is altijd afwachten. Sowieso gaan we samen trainen.”

Op naar de Olympische Spelen dus?

“Het is wel mijn ambitie om daarvoor te gaan, we kennen Maaike en Ilse. In Rio wonnen zij goud, ook als lichte dames dubbeltwee. Ze zijn naar ons komen kijken en noemen ons wel een beetje de opvolgers van wat zij nu hebben gedaan. Of het hard genoeg gaat zal de komende jaren moeten blijken.”

Beeld wedstrijd door Vidar.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.