Zegel aan promotiebul voortaan 3D print

Wie in de wetenschappen promoveert, krijgt een bul met zegel van de universiteit. Die zegels worden sinds de middeleeuwen in lak gegoten. Vrijdag gebruikt Tilburg University voor het eerst een geprint 3D-model.

De lakzegel (linksboven op de foto) heeft zijn charmes, maar ook zijn beperkingen. Het gieten van de lak is een ouderwets proces waar veel giftige stoffen bij vrijkomen, vertelt pedel Wilko Elsinga. Daarom zoeken universiteiten al langer naar een alternatief. In Amsterdam gebruiken ze bijvoorbeeld plastic plaatjes die ze op de promotiebul plakken.

Elsinga zag mogelijkheden toen het 3D print lab zich op de campus vestigde. Qua ontwerp bleek alles mogelijk. Ze vroegen zich af: hoe moet het eruit gaan zien? Elsinga: “Toen merkte rector Emile Aarts op dat hij veel complimenten krijgt over het medaillon aan zijn rectorsketen.” Een idee was geboren: dat medaillon zou als zegel óók heel geschikt zijn.

Het medaillon in 3D ontwerpen

Het was aan de Tilburgse ontwerper Mick Maas – ingeschakeld voor de opdracht – om een 3D ontwerp te maken van het medaillon. Hoewel het voorbeeld duidelijk was, moest hij toch keuzes maken. “Het ingewikkeldste is dat je voorzichtig moet zijn met de materialen die je gebruikt,” zegt Maas. “Je wil er zuinig mee zijn. En het liefste werk je met gewelfde vormen, in plaats van met dik materiaal. Die vormen zijn namelijk lichter, sterker én duurzamer.”

Niet onbelangrijk, legt Elsinga uit. De oude lakzegels zijn breekbaar, nog een reden om ze te vervangen. “Soms brak een zegel in de koker, als iemand het hard op de grond neerzette. Of tijdens het opsturen per post, als iemand cum laude was gepromoveerd en we dat er nadien nog op moesten kalligraferen.”Elsinga wijst nog even op het eerste medaillon dat hij op een bul heeft bevestigd. Dat wordt vrijdag 2 september uitgereikt tijdens de promotie van Ron van der Pennen. “Er zit veel symboliek in. Het schip symboliseert de handel, het staat voor de economie. De universiteit is begonnen als handelshogeschool. In het zeil zie je het symbool voor Christus aan het kruis. De universiteit heeft katholieke roots. En de terugkerende M die je ziet staat voor Mercurius, de god van de handel.”

Voor dit collegejaar bestelt Elsinga alvast 175 zegels, jaarlijks zijn er ongeveer 165 promoties.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.