Drinken maakt het leven meer aangenaam

Engelse wetenschappers hebben bevestigd wat mensen al jaren weten: van alcohol drinken wordt je gelukkiger.

In Engeland onderzochten wetenschappers van de University of Kent of er een verband bestaat tussen alcohol drinken en je gelukkiger voelen. Via de app ‘Mappiness’ vroegen ze respondenten een paar keer per dag om op een schaal van 1 tot 100 aan te geven hoe gelukkig ze zicht op dat moment voelden. De app, die gemaakt was om de persoonlijke welzijn van mensen beter te begrijpen, vroeg daarna waar de respondent op dat moment was en met wie hij was. Voor hun alcoholonderzoek, verzamelden de onderzoekers 2 miljoen reacties van 31.000 mensen over een periode van 3 jaar.

De wetenschappers waren begonnen met het onderzoek omdat er weinig empirische onderzoeken zijn gedaan naar het effect dat alcohol heeft op je geluk. ‘Beleidsmakers zien alcohol altijd als een negatieve invloed, terwijl ze de positieve effecten negeren. Hoewel alcohol je gezondheid kan aantasten – alcohol is de vijfde grootste risicofactor voor vroegtijdig overlijden en invaliditeit, evenals een bijdragende rol voor een aantal sociale problemen en de economische kosten – het is ook duidelijk een bron van plezier.’

Er waren veel factoren en variabelen waar rekening mee werd gehouden tijdens het onderzoek. Wanneer respondenten bijvoorbeeld met vrienden waren, gaven ze al een hoger gevoel van geluk aan. Interessant genoeg kwam ze erachter dat met wie en wanneer je aan het drinken was, weinig effect had op je geluk. Wat de ontdekkers wel ontdekte was dat wat je aan het doen was bepaalde hoe gelukkig je van alcohol word. Bij activiteiten zoals wachten of reizen had alcohol het grootste effect.

Een andere interessant vraag die ontstond tijdens het onderzoek: maakt drinken je gelukkiger of drink je als je gelukkig bent. De onderzoekers vonden het antwoord door te kijken hoe gelukkig de mensen eerder op de dag waren; alcohol drinken gaf toch een veelbetekenende boost gaf op het geluk dat je al voelde.

De wetenschappers waren in hun onderzoek wel specifiek met hun bewoording: op het moment van alcohol drinken voel je je gelukkiger. De onderzoekers waarschuwden dat te veel drinken een averechts effect heeft, dus niet in overdrijven.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.