Ruimtegebrek op de campus

Het College van Bestuur probeert met man en macht alsmaar meer studenten naar Tilburg te krijgen. Tunnelvisie lijkt het. Want nu hun dromen werkelijkheid worden, blijkt plots dat er voor al deze studenten helemaal geen plek is. Niet alleen kampen de internationale studenten met een ernstig tekort aan huisvesting, maar ook de faciliteiten van de universiteit schieten tekort.

Geen ruimte meer

Toen Iris Mulkens, een deelnemer aan het Outreaching Honors programma, een aantal weken geleden met enkele andere deelnemers wilde vertoeven in de gemeenschappelijke studieruimte, kwam zij tot een schokkende ontdekking: de ruimte bleek leeggehaald. Zonder aankondiging. Uit navraag bij de medewerkers bleek dat de ruimte omgebouwd zou worden tot kantoorruimte. De Outreaching studenten bleven ontdaan achter. “Een universiteit is een plek voor studenten om zich te kunnen ontwikkelen en te laten inspireren. Waar is hier straks nog ruimte voor?” sprak Doreen Verbakel, een van de studenten, verontwaardigd.

Loze beloftes

Niet alleen het Outreaching programma is de dupe geworden van het ruimtetekort waarmee de universiteit kampt. Ook bij debatvereniging Cicero heerst onvrede. In januari 2016 werd hen de toegang ontzegd tot de kamer die zij deelden met AIESEC. In ruil hiervoor kregen ze enkel toegeworpen dat er wellicht een ruimte beschikbaar zou komen in het Prisma gebouw of het Esplanade gebouw. Maar nog steeds staat T.D.V. Cicero met lege handen. Had dit niet anders gekund?

Waarschuwingen

Aan gebrek aan waarschuwingen zal het niet gelegen hebben. Fractie Front had deze problemen namelijk allang voorzien. Zij hebben het College van Bestuur meerdere malen gewaarschuwd dat de vergrote toestroom van studenten en medewerkers niet ten koste zou mogen gaan van de ruimte die beschikbaar is voor studenten om zich te verenigen en ontwikkelen. Het was echter tevergeefs.

Onderhandelingen

Ondertussen is Fractie Front samen met het team van Outreaching de onderhandelingen aangegaan met de universiteit. De studenten van het Outreaching programma vrezen het ergste: “Wij studenten vrezen nog steeds voor het verlies van onze gemeenschappelijke ruimte, die essentieel is voor het programma, en voor de toekomst van werkplekken van andere studenten(verenigingen)”, aldus Iris Mulkens.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.