Studeren en werken valt goed te combineren

Werken naast je studie zou niet tot studievertraging moeten leiden. In het rapport ‘Aanbod van Arbeid’ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) is te zien dat het aantal studenten dat ook een bijbaan heeft, fors is toegenomen.

In 2004 kwam er uit een onderzoek dat 50 procent van heel studerend Nederland ook een bijbaan had. In 2014 was dat gestegen naar 75 procent. De reden ligt waarschijnlijk bij de veranderingen in studiefinanciering waardoor het voor veel studenten noodzakelijk is geworden om ook een baantje te hebben. Ze zien het niet als een manier om verder te komen in hun carrière, ze werken voor het geld.

Opmerkelijk is wel, dat uit recente cijfers van het Studentenmonitor te zien is dat 16 procenten van de studenten met een baantje ernaast, slechtere studieresultaten behaalden. Patricia van Echtelt, een SCP-onderzoeker, vindt dat niet heel gek. ‘Lagere cijfers zijn wat anders dan studievertraging. Veel studenten willen hun studie op tijd af hebben, al is het maar om financiële redenen. Misschien nemen ze nu sneller genoegen met een zes in plaats van een acht.’ Volgens de ondervraagde studenten valt het allemaal mee. Slechts 1 procent zegt studievertraging te zijn opgelopen door zijn bijbaan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.