Veel universitaire docenten ongekwalificeerd op Tilburg University

Veel universitaire docenten ongekwalificeerd op Tilburg University

Veel docenten zijn ongekwalificeerd om op universitair niveau les te geven. Uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Organisatie (ISO) blijkt dat 3 op de 10 docenten geen minimale kwalificatie bezit. Op Tilburg Univeristy ligt dit percentage op 48,4%, waarmee zij de twee na laatste plaats bezitten.

In 2008 spraken de Nederlandse universiteiten af dat docenten een Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) moeten hebben om les te kunnen geven. De BKO is een keurmerk opgesteld voor docenten als bewijs van hun didactische bekwaamheid. Maar niet iedereen bezit zo’n bewijs.

Bij sommige universiteiten is een BKO niet verplicht of het is pas verplicht wanneer een docent een bepaald aantal uur lesgeeft. Het ISO wil dat het behalen van een BKO verplicht wordt. ISO-voorzitter Jan Sinnige: “Een student moet ervan op aan kunnen dat de docent voor de klas gekwalificeerd is. Om les te geven op de basisschool is vier jaar opleiding nodig, terwijl op universiteiten docenten zonder enige opleiding lesgeven.”

Oud nieuws

In mei van dit jaar maakte rector magnificus Emile Aarts bekend dat over 1000 dagen alle docenten aan Tilburg University moeten beschikken over een BKO. Aan Univers meldde hij dat er meerdere manieren zijn om die te behalen. “Naast de klassieke weg waarop je je BKO kan halen, bieden we ook ruimte aan ervaren docenten om twee dagen in een hutje op de hei te gaan zitten. Daar ga je dan samen met collega’s aan de slag met een soort stoomcursus. We noemen dat een Intensive Portfolio Program. Die manier hebben we uit het bedrijfsleven overgenomen en wordt positief ontvangen.”

De percentages van Tilburg University- docenten met een BKO zijn de laatste jaren wel gestegen. In 2011 had maar 4.5% een BKO en in 2012 steeg dit naar 30%. Uit het onderzoek van ISO bleek overigens dat een hoog percentage docenten met BKO niet automatisch betekende dat de studenten tevreden waren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.