Bax schrijft biografie Bernlef

Sander Bax, hoofddocent literatuurwetenschap verbonden aan de faculteit geesteswetenschappen van Tilburg University, gaat de biografie schrijven van romanschrijver en essayist J. Bernlef. Dat meldt Bax’ uitgeverij Querido.

Bernlef (1937-2012) is een van de belangrijke schrijversfiguren in het literaire landschap van de jaren ’80 en ’90. Zijn doorbraak kwam met de roman Hersenschimmen (1984) en met de roman Publiek geheim (1987) won hij de AKO Literatuurprijs. Met zijn oeuvre sleepte hij bovendien de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooft-prijs in de wacht.

Bax geeft aan verheugd te zijn dat hij de biografie mag schrijven: “In zijn fascinerende oeuvre onderzoekt Bernlef telkens opnieuw de mogelijkheden van de taal, de werking van het brein en de manier waarop we waarnemen. Daar komt nog bij dat zijn vele activiteiten in het literaire en culturele netwerk een mooi perspectief bieden op de Nederlandse cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw.” De biograaf hoopt de biografie te hebben voltooid in 2020.

Sander Bax (1977) promoveerde in 2007 in Tilburg met zijn studie De taak van de schrijver, over de Nederlandse literatuur in de jaren ’70. In 2015 verscheen zijn boek over Harry Mulisch, getiteld De Mulisch Mythe, die veel lof oogstte in de pers. Hij sprak over dat boek in het tv-programma ‘VPRO Boeken’ met de onlangs overleden literator en interviewer Wim Brands.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.