Verkiezingsprogramma’s over onderwijs en wetenschap: Deel 1

Verkiezingsprogramma’s over onderwijs en wetenschap: Deel 1

Moddergooien, interviews en excuses. De campagnes voor de verkiezingen van 2017 komen de afgelopen weken aardig op stoom. Ook de eerste verkiezingsprogramma’s zijn inmiddels, in conceptvorm, gepresenteerd. Univers neemt de programma’s voor je door, en zet uit een wat deze betekenen voor studenten, academici, onderwijs en wetenschap.

Voor de verkiezingen in 2017 publiceren de politieke partijen een verkiezingsprogramma, waar alle punten in staan die ze willen bereiken. Afgelopen weken hebben 50Plus, GroenLinks en D66 hun concept-verkiezingsprogramma’s gepubliceerd, deze zullen ze nog ter goedkeuring aan hun leden voorleggen. Deze programma’s zijn dus nog aan eventuele wijzigingen onderhevig. De PVV doet niet aan leden, maar vooralsnog noemen zij het door hun uitgebrachte A4tje ook een concept-verkiezingsprogramma. Univers zet de komende tijd de belangrijkste punten uit alle programma’s op een rij, het concluderen en kiezen laten we aan de lezer zelf over.

50Plus

50Plus was de eerste partij die de conceptversie van hun verkiezingsprogramma uitbracht, wel zo eerlijk om het plan van de ouderenpartij als eerste onder de loep te nemen. Geheel tegen verrassing blijkt het een document te zijn wat zich voornamelijk op ouderen richt. Met 50 punten, uiteengezet in bulletpoints, probeert de partij van Henk Krol de lezer te overtuigen. Of er veel studenten voor zullen vallen is de vraag. 50Plus zegt tegen het leenstelsel te zijn, maar verder wordt er niets vermeld over studenten of wetenschap. Wellicht dat 50Plus voor de academicus op leeftijd een betere keuze is, het woord “pensioen” komt in het document meer dan 20 keer voor.

D66

D66 is traditioneel een partij die het goed doet onder studenten en hoogopgeleiden. In het verkiezingsprogramma, wat maar liefst 150 pagina’s telt, komt onderwijs en wetenschap dan ook uitgebreid aan bod. D66 zegt, ondanks zelf medeverantwoordelijk te zijn voor de invoering van het leenstelsel, voor toegankelijk onderwijs te staan. Dit willen ze onder meer bereiken met een vast bedrag voor tweede studies en minder selectiecriteria voor studenten. Als het even kan willen de sociaal-democraten studenten meer laten doen naast hun studie, bijvoorbeeld in medezeggenschapsorganen of in een bestuur. Dit willen ze stimuleren door studenten in die perioden géén collegegeld te laten betalen. Het onderwijs in Nederland moet zich verder meer aanpassen aan de digitale wereld en het moet zich meer richten op internationale samenwerking. Op het gebied van wetenschap en onderzoek zijn de democraten minder lang van stof. Financiering voor onderzoek moet meer en gemakkelijker beschikbaar worden, bovendien moeten publicaties die uit onderzoek voortkomen kosteloos beschikbaar zijn.

GroenLinks

Ook Jesse Klaver heeft niet stil gezeten. Afgelopen week presenteerde de voorman van het linkse collectief een conceptprogramma, wat RTL-nieuws “uiterst links en uiterst groen” noemde. Uiteraard moet je het programma als een geheel beschouwen, maar puur op het gebied van onderwijs en wetenschap klinkt het niet slecht. Studeren moet toegankelijk zijn en er moet meer medezeggenschap binnen het onderwijs komen. Verder wil GroenLinks géén selectiecriteria, géén bindend studieadvies en géén harde knip. Bovendien moet er volgens de groene club een maximumbedrag voor vervolgstudies gesteld worden. Ook voor werknemers klinkt het programma niet verkeerd; de publicatiedruk voor wetenschappers moet drastisch omlaag. Al met al klinkt het leuk, check voor de zekerheid nog wel of de rest van het programma ook bij je past.

Partij voor de vrijheid

De PVV richt zich deze ronde meer op de vorm van het concept-verkiezingsprogramma dan op de daadwerkelijke lading ervan. De grote blonde roerganger van deze partij verbaasde vriend en vijand door het hele plan op één heel a4-tje te proppen. Voor onze analyse is er helaas weinig uit te halen. Nergens in het programma wordt er gesproken over onderwijs, onderzoek of wetenschap überhaupt.

 

 

 

 

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.