Achterberg over massale opkomst bij rappers-vechtpartij

Achterberg over massale opkomst bij rappers-vechtpartij

Meer dan 100 jongeren verzamelden zich gisteren met stokken in de hand rondom een park aan de Stokhasseltlaan in Tilburg-Noord. De oorzaak? Ruzie tussen rappers Boef en Para Soma. Peter Achterberg, hoogleraar sociologie aan Tilburg University, laat zijn licht over de kwestie schijnen.

“Ik denk dat deze achterban zich wil identificeren met een populaire cultuur. Vroeger was je of Beatles of Rolling Stones. Middels cultuur uit je wie je bent. Ze willen zich nu identificeren met een bepaalde rapper, al gaat dit natuurlijk wel een beetje ver”.

De rappers hebben het al een tijdje met elkaar aan de stok. Afgelopen zondag daagden de twee elkaar meerdere malen uit via sociale media, wat ertoe leidde dat Boef uiteindelijk Para Soma opzocht bij zijn woning in Tilburg-Noord. Of het daar tot een aanvaring is gekomen is onduidelijk, maar beide rappers claimen in een vlog klappen te hebben uitgedeeld.

Sociale media

Via sociale media werd de ruzie flink opgehitst. Om negen uur zou een massale vechtpartij plaatsvinden tussen fans van beide rappers. Door de vele telefoontjes die de politie van omwonenden ontving, kon een confrontatie worden voorkomen. Rond elf uur was de rust teruggekeerd in de wijk.

Achterberg denkt niet dat sociale media een grote rol speelt in deze zaak. “Vroeger spraken hooligans van Feyenoord en Ajax ook af bij een verlaten weiland om met elkaar op de vuist te gaan. Qua mobiliseren is sociale media wellicht handig, voor de rest is het niet nodig. Ik denk wel dat dit de eerste georganiseerde vechtpartij is waarbij gevlogd wordt.”

Via een video lieten beide rappers na afloop weten dat hun kamp ‘gewonnen’ had. Boef beweerde zelfs dat hij iemand had mishandeld, laat een politiewoordvoerder weten. “We houden hem vast in afwachting van de aangifte daarvan. Ook verhoren we hem voor het organiseren van de vechtpartij.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.