Education Bazaar: veel wijzer worden wij er niet van

Donderdag 15 september, de dag die je wist dat zou komen: Tilburg University’s eerste Education Bazaar. Er was golf in de binnentuin van het Cobbenhagen-gebouw, er waren stroopwafels met rozemarijn en gefrituurde insecten. Maar de klapper was natuurlijk de verwarrende presentatie van de nieuwe onderwijsvisie.

Vrolijk begon de middag met een praatje van rector Emile Aarts. Grafieken en cijfers kwamen voorbij op de slides, waar we volgens Emile vooral niet op moesten letten. Het ging namelijk maar om één ding: Tilburg University biedt te weinig voorbereiding op de arbeidsmarkt. En dat moet anders. Zo kwam het nieuwe onderwijsprofiel van Tilburg University ter sprake.

Onderwijsvisie

Het profiel zelf kwam echter niet aan bod. In plaats daarvan werd er gefocust op de globalere, abstractere onderwijsvisie, die overigens pas na het onderwijsprofiel in het leven geroepen is. Vol fascinatie werd er naar deze visie geluisterd. Het zou weer goedkomen met de wereld. Studenten zouden een gevoel van verantwoordelijkheid krijgen, een wil om goed te doen voor de maatschappij. Er was zelfs een boekje met plaatjes en diepzinnige teksten als “een volledig mens zijn” en “from university to multiversity.” Kortom: veel opsmuk, weinig inhoud. Is er dan niemand die ons kan vertellen wat er nu precies gaat gebeuren?

Onderwijsprofiel

Op deze vraag geeft de onderwijsvisie geen antwoord, kregen wij te horen. Voor concretere zaken werden wij verwezen naar het onderwijsprofiel. Maar sinds wij voor het magazine dit “concretere” onderwijsprofiel doorgespit hebben, blijkt dat ook hier weinig uit te halen valt. Het gerucht gaat dat er een zogenaamd implementatieplan zou zijn, maar ook hiervan is geen spoor te bekennen. Wij zijn het spoor inmiddels bijster.

UPDATE:

Omdat wij tijdens de Education Bazaar geen antwoord kregen, vroegen we de woordvoerster van de rector wat nu de concrete plannen zijn. Hierop is ons verteld dat er op basis van het onderwijsprofiel een dialoog gaande is met docenten en studenten, om zo samen tot een concreet plan van implementatie te komen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.