Directeur Studium Generale Delft: “9/11 is gewoon een complot”

Directeur Studium Generale Delft: “9/11 is gewoon een complot”

Dr. Ir. Coen Vermeeren publiceerde onlangs zijn boek 9/11 is gewoon een complot. Pikant detail: hij is óók het hoofd van Studium Generale in Delft, dat, als klassiek onderdeel van de universiteit, openbare lezingen en debatten op de campus organiseert. Kan dat zomaar?

Suggereren dat de vliegtuigaanslag op het WTC in New York en het Pentagon op 11 september 2001 een ‘inside job’ was, want mogelijk door de Amerikanen zelf georkestreerd, is op z’n minst gewaagd, en natuurlijk niet verboden in een ‘open samenleving’ als de onze. Maar moet je die stelling ook prominent brengen in een boek wanneer je directeur van een Studium Generale bent? Natuurlijk, het staat nergens geschreven dat het niet mag. Toch is het de vraag of het verstandig is. Een directeur van SG moet toch namelijk vooral andere wetenschappers, denkers en dichters een podium geven. Is het dan wel zo slim om ook zelf controversiële theorieën te uiten, die mogelijke gastsprekers van naam en faam afschrikken?

Has Klerx, wetenschappelijk programmamaker bij Academic Forum (zoals Studium Generale van Tilburg heet), wil Vermeeren niet bij voorbaat lik op stuk geven, ook al acht hij de complottheorie van 9/11 ‘werkelijk onwaarschijnlijk’: “Als kritische burger zou ik zeggen, graaf verder Coen, want zo komen we wel meer te weten. Zijn bloed kruipt waar het niet gaan kan, hij is een waarheidszoeker en dat is goed.” Klerx wil ook dat andere SG-programmamakers vooral zelf kiezen hoe ze aan ‘persoonlijke profilering’ doen. Toch heeft hij ook twijfels bij de opvallende manier waarop Vermeeren zich profileert: “Kern van de zaak is natuurlijk dat je als programmahoofd van een Studium Generale studenten en anderen uitdaagt tot verrijking van de geest. Daarbij past naar mijn idee niet dat je alle wijsheid zelf in pacht hebt, hoe moeilijk soms ook. Ik geef toe, naarmate ik dit werk langer doe geldt: hoe wijzer, hoe meer twijfels over je eigen gelijk. En daar lijkt het soms toch mis te gaan met vriend Coen als hoofd SG.”

Klerx vraagt zich af of Vermeeren niet eerder een prikkelende denker is dan een neutrale gastheer van SG: “Misschien heeft Coen simpelweg de verkeerde stoel.” Rondvraag bij andere SG’s leert dat niet iedereen even mild gestemd is. “Slecht voor alle SG’s!”, zei een programmamaker die liever anoniem blijft om de goede verstandhouding tussen SG’s onderling niet te verstoren.

Overigens schreef Vermeeren eerder een boek over het bestaan van vliegende schotels (titel: UFO’s bestaan gewoon). Even gewaagd misschien, al zal de stelling dat UFO’s bestaan niet zo snel gelden als een regelrechte boutade tegen bijvoorbeeld Amerikanen en iedereen die zich geraakt voelt door de aanslag, en ook geen koren op de molen zijn voor Jihadisten en andere complotdenkers.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.