Spetterend Hartslagcafé met Raoul Heertje en Marloes van Noorloos

Spetterend Hartslagcafé met Raoul Heertje en Marloes van Noorloos

“Minder, minder”,  riep Wilders en 56 personen en 5 organisaties lieten het Openbaar Ministerie een rechtszaak aanspannen. Ze eisen smartengeld of rectificatie van de ‘minder Marokkanen’-uitspraken van Wilders. Zijn advocaat gaat vandaag vijf lijnen in de verdediging voeren waarvan er één is geënt op de vrijheid van meningsuiting. Goede timing dus van het Academic Forum en Magister JFT om juist voor de rechtszaak een avond te organiseren over de vrijheid van meningsuiting. Comedian Raoul Heertje en wetenschapper Marloes van Noorloos weten het publiek te boeien met grove grappen, maar ook veel nuance.

“Je moet gewoon alles kunnen zeggen,” zegt Raoul Heertje in een interview vooraf, “maar iedereen heeft het recht om beledigd te zijn. Ga na waar iemands pijn zit als hij zich beledigd voelt, en ga in gesprek”.  “De mensen die het hardste roepen over de vrijheid van meningsuiting bedoelen vaak dat die vrijheid alleen voor hen geldt. Van die schreeuwlelijken die beginnen te janken als iemand een rechtszaak tegen ze aanspant. Voor mensen die aandacht willen is het er hard ingaan ook een garantie voor media-aandacht. Zo is Prem Radhakishun een hele aardige zachte man, maar als ie bij DWDD zit moet ie zich aanstellen als een mongool. Hij moet een mening hebben en flink uitpakken over anderen, anders wordt ie niet meer uitgenodigd. Genuanceerd zijn kan daar niet. Deze mediacultuur heeft ook tot gevolg dat er veel meer beledigd wordt. Maar ik wil de media niet de schuld geven hoor, uiteindelijk bepaal je zelf of je je beledigd voelt.”

Katoenplukken

“Context is belangrijk,” zegt Heertje. “Kijk, zwarte mannen hebben vaak een heel goed lichaam, dat weten vrouwen. Ik zei dus tegen een zwarte vriend van me ‘dat katoenplukken is nog ergens goed voor geweest ’ Hij kan daarom lachen omdat hij weet dat ik gewoon een grap maak. Ik bedoel er niks mee. Maar dit kan ik niet zomaar roepen op straat tegen iemand die een kleurtje heeft.”

We leggen Raoul een geval voor dat pas op de universiteit voor ophef zorgde. Een meisje voelde zich gediscrimineerd omdat begeleiders in de TOP-week rastapruiken droegen. “Als blanke Nederlander ken je vaak de gevoeligheden van een ander niet. Ik denk dat de jongens dat oprecht niet zo bedoeld hebben, dat meisje moet dat ook begrijpen. Ik vind het wel een taak van intelligente mensen om zich dan in de ander te verdiepen. Probeer te begrijpen waar de pijn van een ander zit”. Hij legt ook uit dat mensen als Quincy Gario nodig zijn om dingen te veranderen. “Zo’n gek heb je gewoon nodig. Nogmaals als blanke Nederlander begrijp je vaak gevoeligheden niet. Ik heb ook mijn mening over zwarte piet moeten bijstellen.”

Lachstuipen

De Paradox is goed gevuld met studenten als Raoul aftrapt. Hij is wat minder afgepast dan tijdens het interview, als een kanon vuurt ie een paar knallende opmerkingen over Peter R De Vries en Ebru Umar af die we beter niet kunnen herhalen. ( Erbij zijn is meemaken). De standup comedian krijgt de zaal vol in de lachstuip. “Je mag echt alles zeggen,” legt hij nog eens uit, “maar context is belangrijk. Ik loop ook niet een motorclub binnen en zeg: Terwijl jullie de brommers poetsen heb ik jullie vrouwen geneukt.”

Het verhaal van Marlous van Noorloos is  genuanceerd. Marloes is bekend als de wetenschapper die onderzocht of belediging van het geloof in het strafrecht moest. Het antwoord van Marloes was: Nee! Het recht op vrije meningsuiting is ingewikkeld, vertelt ze vanavond.  Daarbij geeft ze allerlei voorbeelden zoals de rechtszaak van Hiddema tegen  Ruben Oppenheimer. Ze haalt de juridische regels erbij en legt uit dat de tijdgeest ook erg belangrijk is. Zo weigerde de BBC in de jaren zeventig de film Life of Brian uit te zenden, omdat het kwetsend zou zijn voor Christenen. Geen omroep zal dat nu nog  in zijn hoofd zal halen, maar de rechtspraak loopt ook vaak achter op de dagelijkse praktijk. Zo zijn homo’s en hetero’s wel als groep beschermd , maar transgenders nog niet.

hiddema-oppenheimer

Algoritmes en Trump

Dat achterlopen van het recht wordt ook nog eens benadrukt in de afsluiter als Van Noorloos en Heertje samen op het podium staan. “Hoe gaan we om met de algoritmes van facebook die bijvoorbeeld iconische worldpressfoto’s censureren?” vraagt een student. Van Noorloos geeft aan dat het rechtssysteem erg achterloopt op dat soort feiten. Raoul leert ons dat we daar zelf over na moeten denken, “wij moeten laten zien hoe het moet en er tegen protesteren. Ik denk ook dat de goeien altijd overwinnen”.  “En Trump dan?”, vraagt het publiek.  “Die wordt vanzelf doodgeschoten”, aldus Heertje.

Absolute vrijheid

De afsluiters: Van Noorloos: “Vrijheid van meningsuiting is belangrijk, de mensen met de langste tenen moeten niet altijd gelijk krijgen”. Heertje: “Deze bijeenkomst is een enorme luxe, denk eraan dat er in Ghana op dit moment geen bijeenkomst is over de vrijheid van meningsuiting.” De barmannen discussieerden vervolgens door over of er absolute vrijheid van meningsuiting moest komen, en ik moest eventjes op mijn bier wachten. Maar dat was ook het enige mindere aan de avond.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.