Ook zonder grote Europese bank lopen we gevaar

De grootste zakenbanken zijn tegenwoordig allemaal Amerikaans. Omdat Europese landen een grote zakenbank die omvalt niet kunnen opvangen, lijkt dat gunstig. Hoogleraar banken Harald Benink twijfelt daaraan.

Europese banken als ING en ABN Amro tellen niet meer mee. Het voordeel daarvan kan zijn dat ze ook minder hard kunnen vallen. Dat weerspreekt Benink. Een bank die omvalt is gevaarlijk, ongeacht de grootte.

Hij neemt Lehman Brothers tot voorbeeld. Pas na het faillissement bleek hoe nauw de activiteiten verweven waren met Europese en Amerikaanse consumentenbanken. “Die onderlinge afhankelijkheid verdwijnt niet als er straks geen grote Europese zakenbanken meer zijn.” Daarvoor zijn hervormingen nodig, zegt de hoogleraar, zoals grotere kapitaalbuffers. “Tot die tijd blijft het systeemrisico springlevend.”

Lees meer in de Volkskrant.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.