Ronald Giphart op de Nachtuniversiteit

Zojuist bevestigd: Schrijver Ronald Giphart gaat voorlezen in DZ2 tijdens de Nachtuniversiteit (Night University) . Hij gaat in op de ziekelijke neiging van de mens tot roddelen. Het jaarlijkste festival Nachtuniversiteit is toegankelijk voor iedereen, het brengt de mensen uit de stad dichter bij de universiteit.

Waar apen vlooien, roddelen wij over anderen als afweermechanisme om te overleven in een grote groep. Andere zoogdieren hebben andere mechanismen om sociale angsten te onderdrukken. Zo gebruikt de mens humor om aan de boze werkelijkheid te ontsnappen of zelfs om (latente) angsten te onderdrukken. Met de Humor Theory van Igor Krichtafovitch in de rugzak neemt Giphart het publiek mee in de wereld van taal, humor, lach en angst. Igor Krichtafovitch schrijft in zijn boek dat humor vooral voor slimme mensen is èn een teken van agressie. “Gevoel voor humor is een sterke kwaliteit van een mannetje, het is een teken van een goed IQ. Een slimme kerel heeft meer overlevingskansen, dus het is evolutionair in te zetten. Daarom is een gevoel voor humor een veel groter teken van mannelijkheid dan opgepompte spieren dat kunnen zijn.” Hier gaat Giphart dus over spreken.

Ronald Giphart is een Nederlandse schrijver van talloze boeken, waarvaan Giph en Phileine zegt sorry de bekendste zijn.

De rest van het programma kunnen jullie hier vinden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.