Leren programmeren op de universiteit

Tilburg University organiseerde woensdag de CoderDojo. Een wereldwijd project dat kinderen op een leuke, toegankelijke manier leert programmeren. En dat is belangrijk, meent projectleider Lisa Rombout.

Het doel van het project is om coderen toegankelijk te maken voor iedereen. “We willen niet alleen dat kinderen technologie consumeren, maar ook produceren.” Volgens Rombout zijn kinderen stiekem al heel ver met technologie. “Mijn kleine nichtje drukt soms op foto’s in de krant, omdat ze ervanuit gaat dat het een filmpje is dat je af kunt spelen.” Toch leren zij op de basisschool niets over programmeren en dat is vreemd volgens Rombout: “Programmeren is inmiddels even belangrijk als lezen en schrijven. Ik vind dus dat kinderen dit op de basisschool moeten leren.”

De angst voor programmeren

Wanneer we het programmeren niet jong aanleren, zijn we later geneigd om het als onbekend, ingewikkeld en eng te zien. “Veel docenten besteden om deze reden geen aandacht aan programmeren. Onder veel volwassenen heerst de angst dat ze het niet kunnen en dat is zonde, want iedereen kan programmeren”, vervolgt Rombout. Dat betekent overigens niet dat het voor volwassenen te laat is, maar de drempel is lager voor een kind: “Ik merk wel dat ik bij volwassenen erg veel tijd kwijt ben met ze te overtuigen dat ze het kunnen. Kinderen beginnen zonder na te denken dingen te bouwen. Dat is wel een essentieel verschil.”

Programmeren op de uni. Foto Univers

Programmeren op de uni. Foto Univers

Leergierige kinderen

In het zaaltje waren ongeveer tien kinderen aanwezig. Op speelsgewijze manier maakten zij kennis met de beginselen van het programmeren. Zo was er een toetsenbord die in verbinding stond met een aantal bananen. Kneep je in de banaan, dan kwam er een muziekje uit de computer. Tot grote hilariteit van de aanwezige kinderen, natuurlijk. Rombout constateerde dat veel kinderen snel leerden en al best veel wisten. Eentje wilde zelfs alles in het Engels doen. Aan ambitie dus geen gebrek.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.