Doorstroom scholieren betaald met geld basisbeurs

Door het nieuwe leenstelsel is er veel geld vrijgekomen. Dit wil het kabinet onder meer besteden aan de doorstroom van scholieren naar het hoger onderwijs.

Vanaf 2018 gaat minister Bussemaker geld besteden aan betere loopbaan- en studiekeuzebegeleiding van scholieren. Het bedrag zal oplopen tot 30 miljoen euro per jaar. Studentenorganisaties vinden het verdedigbaar, al wordt er ook twijfel uitgesproken.

Uitval

Jan Sinnige, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, vindt de keuze van het kabinet verdedigbaar. “Op dit moment zijn scholen en vervolgonderwijs echt twee verschillende werelden. Het is daarom belangrijk dat de doorstroom bevorderd wordt, zodat deze werelden dichter bij elkaar komen.” Sinnige betoogt verder dat alle partijen hier baat bij hebben. “Hoe beter de doorstroom, hoe minder uitval. Zo besparen vervolgopleidingen weer een hoop geld.”

Als het kabinet kiest om te investeren in docenten voor de studiekeuzebegeleiding, is het moeilijker te verdedigen, vindt Sinnige. “Maar nu profiteert iedereen ervan.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.