69 miljoen euro aan studievertraging door alcohol

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzocht wat alcoholconsumptie de Nederlandse samenleving in totaal kost. Ook is gekeken naar de opbrengsten van al het alcoholgebruik. Onderaan de streep kost al het geborrel de maatschappij ruim 2,5 miljard euro.

De negatieve gevolgen van alcoholgebruik leveren de maatschappij een flinke rekening op: 8,1 miljard euro. Dat komt voornamelijk door vroegtijdige sterfgevallen die aan drank te wijten zijn (2,1 miljard euro). Verder is de gemiddelde Nederlander per jaar 10 uur niet aan het werk door drankgebruik. Dit productiviteitsverlies kost de B.V. Nederland een goede 1,9 miljard euro.

Het RIVM noemt ook de politiekosten en verkeersongevallen als flinke kostenposten (2,5 miljard euro). En vergeet de borrelende studenten niet: zij kosten de maatschappij bijna 70 miljoen euro aan studievertraging.

Uiteraard kost alcohol niet alleen geld, het levert ook wat op. Het ‘consumentensurplus’, ofwel het geluk wat de drank ons geeft, wordt door het RIVM beraamd op 3,8 miljard euro. Verder houden de alcoholproducenten en de overheid met 1,8 miljard euro ook een redelijk zakcentje over aan al het gefeest.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.