Studentenverenigingen voorlopig geen erfgoed

Eind augustus werd bekend dat studentenverenigingen en hun tradities op de lijst voor immaterieel erfgoed geplaatst worden. De Landelijke Kamer voor Verenigingen (LKVV) had de verenigingscultuur hiervoor aangedragen. Verschillende schandalen bij het Groningse Vindicat hebben nu voor vertraging gezorgd.

Alle formulieren waren ingevuld en de toetsingscommissie van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed had de aanvraag van het LKVV goedgekeurd. Afgelopen weekend zouden de laatste handtekeningen gezet worden, waarmee de verenigingscultuur van Nederlandse studentenverenigingen definitief tot immaterieel erfgoed zou behoren. Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, heeft dit na de gebeurtenissen van vorige week op de lange baan geschoven. Alhoewel de gebeurtenissen van afgelopen week hiervoor de directe aanleiding zijn geweest, zijn het voornamelijk de vermoedens van seksisme en vernederingen die voor het uitstel hebben gezorgd.

Na de onthullingen van vorige week wil  Strouken dat de toetsingscommissie de aanvraag van het LKVV nogmaals beoordeelt. Albert van der Zijden van het Kenniscentrum laat op vragen van Univers weten dat de bal nu bij het LKVV ligt. Het is volgens Van der Zijden nu aan hen om te laten zien dat ze de problemen serieus nemen en om met een aanvulling op de aanvraag te komen.

Het LKVV heeft niet gereageerd op vragen van Univers.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.