Mogelijk fietsenmaker op de campus

Studenten hebben behoefte aan een fietsenmaker op de universiteit. Enactus is hier al een tijd mee bezig en het project lijkt eindelijk kans van slagen te hebben. Save A Bike, nu nog gehuisvest aan de Professor Verbernelaan, zou in de toekomst weleens kunnen uitbreiden naar de campus.

Enactus is een maatschappelijke studentenorganisatie. Met sociale projecten helpen zij de hulpbehoevenden binnen onze samenleving. Eén van deze projecten is Save A Bike, dat re-integratiemedewerkers fietsen laat maken en verkopen.

Ryan van Vollevelde, penningmeester bij Enactus, zegt dat met Save a Bike minstens vier partijen worden geholpen: “We willen een positieve invloed uitoefenen op de maatschappij. Save A Bike is een prachtig voorbeeld van onze visie: met één oplossing helpen wij namelijk vier belangengroepen in het behalen van doelstellingen.”

“Wij meten onze resultaten in het aantal mensen die we geholpen hebben, niet in geld”

“We helpen Tilburg University met het ophalen van oude fietsen op de campus, re-integratiemedewerkers met het vinden van een werkplek, studenten met het aanbieden van betaalbare fietsen en reparaties, en Enactus-leden met een functie waarbij ze hun kennis in de praktijk kunnen brengen. Door deze samenwerking kunnen wij betaalbare fietsen aanbieden aan de Tilburgse student.

“Het verschil tussen ons en bijvoorbeeld organisaties met winstoogmerk, is dat wij onze resultaten meten in het aantal mensen die we geholpen hebben, niet in geld,” vervolgt Vollevelde. “Het sociale aspect staat voorop.”

“Op deze manier kan Tilburg University laten zien dat ze maatschappelijk betrokken zijn”

Ook Tilburg University kan de vruchten plukken van het project. “Het motto is niet voor niets ‘Understanding Society’,” zegt Ramazan Kilic, voorzitter van Enactus. “Als Tilburg University de maatschappij echt begrijpt, zien ze het maatschappelijk nut van Save A Bike op de campus. Op deze manier kunnen ze laten zien dat ze echt maatschappelijk betrokken zijn. Dat is ook hun taak, ze hebben er de middelen voor.”

Het idee van Save A Bike komt vanuit Enactus, Fractie SAM faciliteert het. “Dit project sluit naadloos aan bij het CSR-beleid van de universiteit, waar duurzaamheid centraal staat,” zegt Anneloes van Delft, bestuurslid van Fractie SAM. Tijdens de universiteitsraad, die plaatsvindt op 7 oktober, zal het idee besproken worden met het College van Bestuur.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.