Tilburgse arabist kritisch over petitie ‘Stop the slaughter in Aleppo’

Tilburgse arabist kritisch over petitie ‘Stop the slaughter in Aleppo’

‘Stop de slachting in Aleppo!’. Met die woorden begint een petitie die ruim honderd wetenschappers over de hele wereld hebben ondertekend. De academici roepen wereldleiders op om het geweld in Aleppo te stoppen. Een goede zaak, vindt universitair docent Jan Jaap de Ruiter. Toch zou de Tilburgse arabist de petitie niet ondertekenen. Aan Univers legt hij uit waarom.

Volgens de ondertekenaars van de petitie is Aleppo het strijdtoneel geworden van een ‘onvoorstelbaar bloedige oorlog’. Terwijl supermachten als Rusland hun eigen geopolitieke belangen nastreven, worden kwetsbare burgers dagelijks blootgesteld aan oorlogsgeweld. Dat moet stoppen, vinden de wetenschappers die hun naam onder de petitie zetten.

Gemiste kans

Jan Jaap de RuiterArabist Jan Jaap de Ruiter vindt het ‘een goede zaak’ dat ruim honderd collega-wetenschappers zich uitspreken tegen het geweld in Syrië. “In algemene termen is een oproep tegen geweld natuurlijk altijd goed”, zegt hij. Toch plaatst De Ruiter kanttekeningen bij de petitie, die volgens hem sterk politiek gekleurd is.

In de petitie wordt gepleit voor economische sancties tegen Rusland, dat sinds het mislukken van de wapenstilstand ‘onophoudelijke en willekeurige’ luchtaanvallen uitvoert boven Aleppo, en de misdaden van de Syrische regeringstroepen ondersteunt. “De rol van de Russen en Assad wordt uitdrukkelijk genoemd”, zegt De Ruiter. “Maar een meer kritische analyse van de rol van het Westen ontbreekt in de petitie. Dat vind ik een gemiste kans.”

Gratuit

Om het bloedbad in Aleppo te stoppen, moet de Russische overheid volgens de petitietekst onder druk worden gezet om de militaire steun aan de Syrische regeringstroepen in te trekken. “Maar ik zie geen oproep aan de door het Westen gesteunde strijdgroepen om zich terug te trekken”, zegt De Ruiter. “Zij zouden zich ook kunnen terugtrekken om zo de Syrische bevolking te behoeden voor meer geweld, maar dat is voor het Westen blijkbaar geen bespreekbare optie. Aleppo is strategisch te belangrijk.”

De Ruiter vindt dat westerse landen ook kritisch moeten kijken naar hun eigen rol in het geweld in Syrië. “De Syrische bevolking ziet Assad als een veel grotere vijand dan IS”, legt De Ruiter uit. “Maar in het Westen zijn we heel druk bezig met het bestoken van IS, en doen we niets tegen Assad. Dat is het grote verwijt van de Syriërs aan het Westen: waarom heeft de wereld niet ingegrepen toen Assad de befaamde ‘rode lijn’ van Obama overschreed? Om nu op te roepen tot sancties tegen Rusland, vind ik een beetje gratuit.”

Oproep aan alle partijen

“Ik vind de petitie veel te politiek”, zegt De Ruiter. “Als je een oproep doet om de slachting in Aleppo te stoppen, dan zou die oproep gericht moeten zijn aan álle partijen. In de petitietekst van Stop the slaughter in Aleppo zie ik dat niet. Voor mij is dat reden om de petitie niet te ondertekenen.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.