Veel wrijvingen, maar geen brede evaluatie BEST

Is de reorganisatie BEST van Koen Becking nou gelukt of niet? Daarover werd nauwelijks gesproken tijdens het Dagelijks Bestuur van de Universiteitsraad. Er werd een volgend plan (Improving Support) gepresenteerd, maar er komt in ieder geval geen brede evaluatie onder het ondersteunend personeel. “Het frustratieniveau is maximaal en het College moet haar verantwoordelijkheid nemen en met mensen gaan praten”, zegt Tobias Klein van TiU-International.

De verantwoordelijke man voor de reorganisatie Becking was er niet, die is in Zuid Afrika. Gabe van der Zee, secretaris van de universiteit, gaf de presentatie over het vervolg van BEST en rector magnificus Emile Aarts beantwoordde de vragen. Af en toe was dat lastig omdat het toch gaat over het ondersteunend personeel (OBP) en dat valt onder Koen Becking.

Naar het schijnt is er al een rapport van KPMG over BEST, maar dat gaat vooral over de maturity, de rijpheid van onze ondersteuning legde de rector uit. In het model geven ze aan waar je staat. Univers heeft dit rapport (nog) niet.

In de presentatie van Gabe van der Zee blijkt dat vooral directeuren zoals Ellen van Dodewaard en Corno Vromans moeten zorgen voor de constante kwaliteitsverbetering van de dienstverlening. Niemand reageerde in eerste instantie op de presentatie, behalve Hans Haans van de medewerkerspartij Onafhankelijken die wel mee wilde adviseren bij het plan. Maar gelukkig* was daar Tobias Klein van de TiU-International. Hij vroeg of er een bucketlist was van de problemen die BEST veroorzaakte, “want wij observeren grote wrijvingen in de organisatie en we vragen ons af of het College zich daarvan bewust is”.

In eerste instantie gaf Emile Aarts aan dat het OBP de problemen maar bij hun managers en directeuren moet leggen, “want wij zijn in de veronderstelling” zo zei hij, “dat we in control zijn”. Maar daar was Tobias het niet mee eens. “Het niveau van frustratie van het OBP heeft zijn maximum bereikt, en blijkbaar weten jullie dat niet”. Tobias noemde twee voorbeelden, de secretaresses en de Academic Directors die erg gefrustreerd raken. “En daar merken de studenten ook wat van”. Tijdens de discussie roerden de studentenpartijen en de Onafhankelijken zich niet. Hoewel de studentenpartijen wel eerder betrokken waren bij het aankaarten van problemen bij de roosteraars, dat ook een gevolg is van BEST.

De rector gaf aan dat Becking BEST als gedaan beschouwt (closed up fase) en dat dit niet het niveau was om deze zaken te bespreken. Tobias gaf aan dat hij wil dat het College haar verantwoordelijkheid neemt en met medewerkers gaat praten, de rector stond daar niet negatief tegenover. Maar hij wil dat dan wel met Tobias Klein en Hans Haans in petit comité. Wordt vervolgd.

• Wij schrijven dit omdat we zelf ook veel klachten binnenkrijgen, helaas anoniem, over BEST.

– Meer over BEST op onze dossierpagina

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.