Kunst in de Oude Warande

Heb je je net door het laatste seizoen van je favoriete serie heen gewerkt? Of moet je vriend(in) nodig weer eens uitgelaten worden? Wandel dan eens richting de Oude Warande en ga op zoek naar de kunstwerken die zich daar tot en met 30 oktober schuilhouden achter de langzaam verdorrende bladeren.

Jaarlijks organiseert de Fundament Foundation een kunstexpositie in de Oude Warande. Nu kun je je natuurlijk bij een van de kunstwandelingen voegen en je de oren van het hoofd laten praten, maar het leukste is om je zelf op de paden van de Oude Warande te begeven, op zoek naar verscholen kunstwerken. Zo heb ook ik mijzelf op een grauwe vrijdagmiddag ingepakt en ben ik eropuit gegaan. Niet elk kunstwerk heb ik begrepen, maar ik heb wel genoten.

Geen titel door Gert & Uwe Tobies

Geen titel door Gert & Uwe Tobias

Schichtig om me heen kijkend wandel ik één van de paden van de Oude Warande af. Het zal me natuurlijk niet gebeuren dat ik zomaar een kunstwerk voorbij loop in de veronderstelling dat het een boom is. Dan valt mijn oog op iets waarvan ik toch vrij zeker weet dat het geen boom is. De vraag is echter: wat is het dan wel? Twijfelend loop ik om het kunstwerk heen. Wellicht had ik beter op moeten letten bij mijn lessen kunstgeschiedenis, maar veel kan ik hier toch niet van maken. Als ik mijn ogen samenknijp valt er hoogstens een wegkwijnende dementor uit te halen. Ik loop maar snel verder.

The Golden Pool door Markus Karstiess

The Golden Pool door Markus Karstiess

Een glinstering verderop trekt mijn aandacht. Als ik dichterbij kom zie ik iets dat lijkt op een goudachtige vijver. De glinsteringen in combinatie met de blauwgroene kleuren doen mij sprookjesachtig voor. Ik blijf even staan en aanschouw de sereniteit van het geheel. De fluitende vogels, het groene gras, de gouden glinsteringen. Soms hoeft kunst geen maatschappelijke vraagstukken aan de kaak te stellen. Soms mag kunst ook gewoon mooi zijn.

Green Room door Marien Schouten

Green Room door Marien Schouten

De lucht die voorheen nog lichtgrijs was, begint inmiddels steeds donkerder te worden. Terwijl ik een donkerder stuk bos inloop, lijkt het gefluit van de vogels langzaam te verdwijnen. Omringd door een aantal dennen zie ik plots een grote muur van groen glas met daarvoor iets wat nog het meest wegheeft van een afgehakt drakenhoofd. Het grote kunstwerk verscholen in het donkerste hoekje van het bos doet mij Blair Witch Projectachtig voor. Ik houd mijn adem in wanneer ik plots een zacht gehijg achter me hoor. Met een bonkend hart draai ik me om.

Loos alarm. Het blijkt een golden retriever te zijn.

Terwijl ik het bos uitloop geniet ik nog even van de omgeving, de frisse lucht en het knisperende geluid van de bladeren onder mijn voeten. Geen plek beter dan de Oude Warande om kunst en natuur samen te laten komen.

De expositie ‘Luster: Clay in sculpture today’ is t/m 30 oktober te bewonderen in de Oude Warande. Bij de ingang van de Oude Warande is een plattegrond met informatie over de kunstwerken verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie op de website.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.