Prestatieafspraken gehaald, VSNU toch ontevreden

De prestatieafspraken tussen de  overheid en de Nederlandse universiteiten zijn behaald. Toch wil de vereniging van universiteiten VSNU nieuwe voorwaarden bij het maken van de afspraken.

In 2012 zijn de prestatieafspraken tussen de Nederlandse universiteiten en de overheid gemaakt. De universiteiten zouden onder meer de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Mochten ze hierbij in gebreke blijven dan zaten hier financiële gevolgen aan. De overheid zou er op haar beurt zorgen dat universiteiten meer beleidsvrijheid kregen.

Vandaag publiceerde de VSNU een rapport, waaruit blijkt duidelijk dat universiteiten aan hun verplichtingen hebben voldaan. Door de invoering van matchingsdagen en intensiever contact met studiebegeleiders hebben zij de uitval van studenten weten te verkleinen. Ook is het aantal studenten wat een diploma haalt gestegen en is het aantal docenten met een Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) toegenomen.

VSNU ontevreden

Karl Dittrich, voorzitter van de VSNU, is ondanks de behaalde doelen ontevreden. Van de beloftes is weinig terechtgekomen. Universiteiten hebben niet meer vrijheid gekregen, maar wel meer administratieve belastingen en bezuinigingen. Ook aanvullende financiering bleef volgens Dittrich uit.

Dittrich noemt het een prestatie dat de universiteiten de gestelde doelen hebben behaald, want de afspraken zijn volgens de VSNU in 2012 onder hoge tijdsdruk gemaakt. Toch stelden de afspraken niet veel voor. Rector Emile Aarts merkte eerder al op: “Aan die prestatieafspraken is zo gemakkelijk te voldoen, dat eigenlijk niemand er iets aan heeft.”

In de toekomst moeten afspraken volgens Dittrich niet met de overheid worden gemaakt, maar binnen universiteiten. In samenspraak met docenten, studenten en medezeggenschap. “Dat zal het draagvlak en de eigen ambities pas echt vergroten en bijdragen aan een verdere onderlinge profilering van universiteiten”.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.