Studenten eisen aandacht van Tweede Kamer

De Tweede Kamerverkiezingen moeten meer aandacht besteden aan jongeren, stellen 25 Nederlandse jongerenorganisaties. Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, en Jan Sinnige, voorzitter van Interstedelijk Studenten Overleg, pleiten namens de organisaties voor investeringen in het onderwijs.

Onder kinderen heerst meer armoede dan onder ouderen. Jongeren worden geraakt door de hervormingen van het pensioenstelsel. Daarnaast heeft de huidige generatie twintigers en dertigers moeite om een betaalbaar huis en vast contract te krijgen. “Het sluimerende generatieconflict mag niet groter worden,” schreven de voorzitters.

Toegankelijk onderwijs

Er is flink bezuinigd op het onderwijs. Goed onderwijs is geen zekerheid meer en ook de kans op een baan na de opleiding is kleiner geworden. De jongerenorganisaties geven aan dat veel studenten zichzelf flink in de schulden moeten steken om hoger onderwijs te kunnen volgen, maar dat er niet dezelfde baankansen zijn om die schulden ook weer af te kunnen lossen. “Er moet onmiddellijk actie ondernomen worden op het gebied van toegankelijk onderwijs, zodat de huidige jonge generatie niet de dupe wordt van de problemen die niet eens door henzelf veroorzaakt zijn.” Berkhout en Sinnige menen dat het collegegeld niet verder mag stijgen. ‘Daarnaast verdienen kwetsbare groepen betere financiële ondersteuning.’

Curriculum

Een ander probleem is dat veel onderwijsinstellingen hun studenten zo snel mogelijk door het curriculum heen willen jagen. Ontwikkeling moet centraal staan tijdens het geven van onderwijs. ‘Ruimte voor activiteiten naast het curriculum om zo tot zelfontplooiing te komen is van het grootste belang’, menen de organisaties.

Politieke partijen

Er is geen politieke partij die zich expliciet richt op jongeren, zoals dat er wel voor ouderen en dieren is. Maar het is de vraag of je dat moet willen, zegt Jan Sinnige. “Het zou ideaal zijn als iedere partij inziet hoe belangrijk onze jongeren zijn.” De eerste stap is gezet volgens Sinnige. “Er heerst een gezamenlijke overtuiging dat dit echt een belangrijke zaak is. Ik heb er vertrouwen in dat er tijdens de aankomende verkiezingen meer aandacht is voor de jongeren.”

Meer lezen? Luuk Koelman schreef in september al een column over dit onderwerp.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.