Digitale boevenstreken

Hacken, phishing en cryptolockers bedreigen ons in ons digitale bestaan. Experts van de universiteit gaven gisteren een lezing in het Dante-gebouw om studenten en medewerkers bewuster te maken van de gevaren op internet.

Steeds meer studenten worden verrast door spiders of pluggins, vertelde IT-security officer Jeffeny Hoogervorst tijdens zijn lezing. Hij is van het Computer Emergency Response Team (CERT) van de universiteit, dat zich bezighoudt met de vraag hoe zo’n cyberaanval tegen te kunnen houden. Als student ben je veel op internet bezig en moet je veel opzoeken. Bij dat zoeken worden allerlei programmaatjes ingeschakeld, zoals Java. Die kunnen besmet zijn en voor je het weet zit je hele netwerk onder virussen. Ook sociale media zijn hier niet van gevrijwaard. Hoogervorst: “We gooien alles online, maar echt bewust zijn we er niet van.”

Phishing

Dan heb je nog het fenomeen phishing. De presentatie van docent Menno van Zaanen bestond voornamelijk uit zijn onderzoek dat hij samen met een student heeft gedaan onder medewerkers en studenten. Van Zaanen stuurde een mail naar medewerkers en studenten die vertelde dat ze mee konden doen aan een betaversie van een vernieuwde site: “Of ze even hun gebruikersnaam en wachtwoord wilden invoeren.” Mensen trappen er zomaar in. En dan heeft een hacker dus meteen je gebruikersnaam en wachtwoord. Zijn tips om zulke neppe sites te herkennen: kijk naar het web-domein, klopt die wel? En als er een gebruikersnaam en wachtwoord moeten worden ingevoerd, staat er dan wel een slotje voor het webadres? Dit helpt om sneller phishing mails en websites te herkennen, aldus Van Zaanen. Verder is het belangrijk om heel voorzichtig te zijn met wachtwoorden: maak ze moeilijk genoeg en leen je accountgegeven nooit uit en probeer ook te voorkomen dat je dit onbewust doet.

Cryptolockers

Dan nog een waarschuwing voor een novum in de digitale gangsterwereld: de cryptolockers. Dat zijn hackers, vertelt Bernd van Veldhoven, die bestanden versleutelen tot ‘ransomware’ en vervolgens vraagt om geld over te maken door middel van bitcoins te kopen. Als dat gedaan is, krijg je pas de decrypter die ervoor zorgt dat de bestanden weer te openen zijn.

 

Tekst: Elise den Hertog

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.