Internationale student kost de universiteit jaarlijks miljoenen

Internationale student kost de universiteit jaarlijks miljoenen

Tilburg University aast al jaren op studenten uit China en andere verre delen van de wereld. Volgens critici is dat uit winstbejag. Al die internationale studenten zouden veel geld opleveren. Maar uit een vertrouwelijke beleidsnotitie blijkt dat ze juist grof geld kosten.

Het verhaal kent twee kanten. Aan de ene kant: universiteiten willen groeien. In eigen land krimpt het aantal studenten, dus kijken ze ver over de eigen grenzen. En universiteiten moeten mee in de race om overheidsgeld. Halen zij minder studenten binnen dan andere universiteiten, dan krijgen ze ook minder geld.

Maar aan de andere kant kost het ook veel geld om die studenten in Tilburg te krijgen. De marketingafdeling, het International Office en zelfs de faculteiten doen hun werk niet voor niets. In 2011 kostte één internationale student de universiteit volgens de beleidsnotitie gemiddeld 4.800 euro. Totale jaarlijkse kostenpost: 5.500.000 euro. Kortom: aan de voorkant komt er meer geld binnen, maar aan de achterkant kost een student geld. De universiteit verstrekte desgevraagd geen actuele cijfers.

Nergens meer Nederlands

Wist je trouwens dat de voertaal aan Tilburg University Engels wordt? En dat de instroom van internationale studenten dit jaar licht is afgenomen? Lees het hele artikel over de internationale ambities van Tilburg University in Univers #3. In de rode bakken, of digitaal hieronder:

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.