“Persvrijheid staat op het spel”

De Tilburgse arabist en columnist Jan Jaap de Ruiter luidt de noodklok. De onlusten in Turkije maken dat er ook in Nederland wordt getornd aan de persvrijheid.

De Ruiter, universitair docent bij Tilburg School of Humanities en columnist voor verschillende magazines, kwam tot die waarschuwing na een incident bij een van zijn werkgevers: de Nederlands-Turkse krant Zaman Vandaag. In juni publiceerde de krant een column van zijn hand over de pro-homobeweging binnen de Islam. In de media in Turkije ontstond vervolgens zoveel oproer over dit stuk dat de hoofdredacteur van Zaman Vandaag, Mehmet Cerit, zich gedwongen zag om De Ruiter voorlopig niet meer te vragen voor een bijdrage. Cerit maakte zich grote zorgen om de veiligheid van de medewerkers van de krant.

In eerste instantie kon De Ruiter zijn hoofdredacteur wel begrijpen: “Het ging wel ‘viral’ in Turkije en er kwamen grove dreigementen. Gezien de politieke situatie in Turkije en de coup die volgde, dacht ik: laat het maar even nu, het komt later wel.” Nu besloot De Ruiter het verhaal toch te delen met een journalist van Trouw. “Ik vind het toch te belangrijk om ongezegd te laten. Zaman Vandaag is een Nederlandse krant en hier is te zien hoe ver de tentakels van de Erdogan-beweging reiken. De krant is opgericht door Gülen-sympathisanten en de tegenstanders zoeken dan naar een stok om mee te slaan. Het voor moslims gevoelige onderwerp van homoseksualiteit leent zich dan natuurlijk gemakkelijk. Kennelijk werkt dat.”

De Ruiter benadrukt dat hij niet boos is op Cerit: “Het voelt alsof we beiden noodgedwongen acteur zijn geworden in dit drama.” Cerit liet al weten dat De Ruiter binnenkort gewoon weer voor Zaman mag schrijven. De Ruiter: “Het gaat me erom te laten zien dan de persvrijheid op het spel staat, ook in Nederland.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.