Vingerhoets en Postma genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

Vingerhoets en Postma genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

Ad Vingerhoets (TSB) en Eric Postma (TSH) zijn genomineerd voor de eerste Klokhuis Wetenschapsprijs. De prijs richt zich op wetenschappelijk onderzoek dat relevant en interessant is voor kinderen op de basisschool. 

Vingerhoets heeft de nominatie in de wacht gesleept met zijn onderzoek naar huilen. De vraag waarom alleen mensen emotionele tranen vergieten staat centraal bij hem. Eric Postma werd genomineerd vanwege zijn onderzoek naar ‘de sociale computer’. Daarin vraagt de hoogleraar zichzelf af hoe we de interactie met computers menselijker kunnen maken.

Compensatie voor Nobelprijs

Uit de 35 inzendingen door Nederlandse universiteiten werden 6 onderzoeken genomineerd. Naast Tilburg University kwamen voorstellen van de universiteiten van Wageningen, Twente, Amsterdam en het VUmc en AMC A’dam door de selectieprocedure. Het Klokhuis is een bekend educatief tv-programma (NTR) dat kinderen van negen tot twaalf informeert over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord.

De twee wetenschappers zijn blij met de nominatie. Postma: “De Nobelprijs ben ik dit jaar misgelopen, maar de nominatie voor de Klokhuis Wetenschapsprijs maakt een hoop goed.” Vingerhoets huilt nog net geen tranen van vreugde, maar is ook zeer content: “Schrijf maar op dat ik erg vreugdevol ben.” Postma en Vingerhoets benadrukken dat ze het leuk vinden dat hun onderzoek ook kinderen weet te bereiken.

Winnaar

De winnaar wordt gekozen door een kinderjury en door de redactie van Het Klokhuis. De kinderjury bestaat uit 16 leerlingen uit groepen 7/8 van Gelderse basisscholen. De Klokhuis Wetenschapsprijs wordt uitgereikt tijdens de Kinderopening van InScience op woensdagmiddag 2 november 2016 om 15:00 uur in LUX Nijmegen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.