Hoe hoger de hak, hoe erger het ongemak

Vrouwen van Tilburg University, opgepast. Die mooie hakken van jullie zijn funest voor de gezondheid. Of trekken jullie je daar niets van aan?

Het blijkt uit onderzoek: het dragen van hakken is niet goed. Wetenschappers van Stanford University ontdekten dat vooral de oppervlaktekuitspier het zwaar te verduren heeft. Door het regelmatig dragen van hakken kan deze spier flink verkort worden. Daardoor wordt het pijnlijk om op platte schoenen of blote voeten te lopen. Ook de rug, knieën en voeten krijgen het zwaar te verduren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verhoogde kans op ongelukken tijdens het dragen van de deze fonkelende producten, ook wel hogehakongelukken genoemd. Vooral de lengte doet er toe, kunnen we stellen: hoe hoger de hak, hoe erger het ongemak.

Het lijkt alsof er alleen maar nadelen kleven aan het dragen van hakken. Maar niets is minder waar. Vrouwen zijn wel zo gewiekst om te weten dat hakken niet alleen voor ongemak zorgen. Het zwaartepunt van het lichaam komt namelijk hoger te liggen, en dat vraagt om compensatie. De billen gaan naar achteren en de borsten meer vooruit. Vinden ze niet vervelend hoor, die vrouwen.

Kortom: voor- en nadelen. Wat vinden onze vrouwen er zelf van?

Esther, master Data Science, 23 jaar

“Ik draag hakken omdat mijn houding er mooier van wordt. Het geeft me meer zelfvertrouwen. Moet wel zeggen dat ik maar een paar keer per maand hakken draag, alleen voor speciale gelegenheden. Vanochtend had ik tentamen en mijn hakken moesten me het zelfvertrouwen geven waarmee ik mijn slechte voorbereiding kon compenseren. Dat is helaas niet helemaal gelukt.”

Anne, bachelor Communicatie- en informatiewetenschappen, 20 jaar

“Hakken maken me wat groter, dus dat vind ik mooi. Mensen nemen me dan serieuzer en zien me niet als klein, schattig meisje. Ik wist ergens in mijn achterhoofd wel dat het dragen van hakken op den duur voor lichamelijke klachten kon zorgen, maar ik blijf ze gewoon dragen hoor. Oké, misschien iets minder dan voorheen.”

Marloes, master Economische Psychologie, 23 jaar

“Vandaag heb ik hakken aan omdat ik een sollicitatiegesprek heb. Ook staat het vaak beter bij mijn outfit. Tijdens een date zou ik denk ik ook hakken dragen, al brengt het wel risico’s met zich mee, want je kan op je plaat gaan. Ik draag ongeveer drie of vier keer per week hakken, maar als me dat in de toekomst echt fysieke klachten op gaat leveren, zou ik er geen moeite mee hebben om ze enkel tijdens speciale gelegenheden te dragen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.