(Zwarte) Piet op de Tilburgse campus?

Nieuwe ontwikkelingen in de Sinterklaas- en Zwartepietendiscussie: omroep RTL kondigde aan Zwarte Piet te vervangen door een Piet met zwarte roetvegen. Gaat de Tilburgse universiteit ook overstag?

De personeelsvereniging organiseert jaarlijks het Sinterklaasfeest op Tilburg University voor personeel en kinderen, ditmaal op 30 november in het Sports Center. Vorig jaar waren gekleurde Pieten ook welkom, maar was de traditionele Zwarte Piet er ook nog gewoon, ondanks de maatschappelijke discussie over het racistische gehalte van deze kindervriend. Hoe gaat het feest er dit jaar uitzien, nu de grote commerciële zender RTL besloot Zwarte Piet tot deel van het koloniale verleden te rekenen? We bellen met de personeelsvereniging.

Ludwig Geers is informatiemanager bij de LIS en organisator bij de personeelsvereniging. Hij geeft aan nog niet te weten hoe het Sinterklaasfeest dit jaar wordt gevierd: “Vorig jaar hadden we alle kleuren van de regenboog, en ook zwart.” Hoe het dit jaar zal zijn, weet hij echter nog niet, behalve dat het Sinterklaasjournaal van de publieke omroep meestal de doorslag geeft. Beter kunnen we bellen met Anja Visker, die het Sinterklaasfeest organiseert.

Visker, communicatiemedewerker op de universiteit, geeft aan behoorlijk in haar maag te zitten met de hele discussie: “Gekleurde Pieten, Stroopwafelpieten, Regenboogpieten… mij maakt het niet uit. Dat is mijn persoonlijke mening. We willen meegaan met de maatschappelijke ontwikkelingen, maar het beeld dat hieruit spreekt is niet eenduidig. Konden we maar ergens in meegaan, denk ik dan.” Ook Visker zit dus nog in dubio, en verwijst ons door naar Tineke Bennema, woordvoerder van de universiteit én ‘de woordvoerder van de Sint’ in deze dagen.

Bennema lacht (“Ik ben inderdaad dé woordvoerder van de Sint”), maar geeft aan dat de universiteit zich nog moet ‘verdiepen’ in de discussie en dat een eigen koers zal worden gevaren en zich niet teveel gelegen laat liggen aan anderen: “We gaan niet reageren op keuzes van omroepen en tv-programma’s. Er komt ook geen persverklaring. Over een paar weken zullen we intern besluiten hoe we het gaan doen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.