Nieuwe regels huurtoeslag nadelig voor student

Veel uitwonende studenten krijgen huurtoeslag. Nieuwe regels in de wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen brengen hier voor veel studenten verandering in. Begin komend jaar worden de nieuwe regels van kracht, de Landelijke Studenten Vakbond (LVSb) maakt zich ernstige zorgen.

Het aanscherpen van de wet zorgt ervoor dat de hoogte van de toeslag voor veel studenten naar beneden wordt bijgesteld. In andere gevallen kan de toeslag zelfs helemaal verdwijnen wat noodgedwongen verhuizingen oplevert. De wetsaanpassing zorgt ervoor dat onzelfstandige kamers in studentenflats niet meer in aanmerking komen voor een eigen huisnummer. Studenten wiens kamer bijvoorbeeld nummer 11-c hebben, wonen voortaan gewoon op huisnummer 11. Omdat hiermee de inkomens binnen het huishouden bij elkaar worden opgeteld, verliezen de bewoners het recht op de toeslagen.

Het LVSb is in overleg met de Belastingdienst en andere organisaties om te voorkomen dat studenten straks de dupe zijn van de nieuwe regelgeving. De Belastingdienst laat op haar beurt weten druk bezig te zijn met de kwestie, het LSVb zegt ondanks deze toezegging te vrezen voor probleemgevallen. De studentenorganisatie verwacht voornamelijk klachten te krijgen van studenten die een kamer bij een woningcoöperatie huren, omdat dergelijke constructies voornamelijk door deze organisaties worden gebruikt. Specifiek voor deze groep studenten heeft het LSVb een meldpunt geopend.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.