Gondel gaat van dak UB

Er zitten veel ruiten in de universiteitsbibliotheek. Voorheen werden die gewassen met een karretje dat bovenop het dak staat. Dat is kapot en nu wordt de hele installatie verwijderd.

Op het dak van de universiteitsbibliotheek ligt een stalen rail waarover een karretje kan rijden. Daaraan is met twee draagarmen een gondel bevestigd. Van daaruit kunnen de glazen aan alle kanten van bovenaf worden gewassen. De gondel past precies tussen de zonwering en het gebouw in.

Toch wordt de gondel al lange tijd niet meer gebruikt. Het apparaat is defect. Glazenwassers werken al jaren met stokken vanaf de grond. Daarom worden het karretje met gondel en de rail er nu vanaf gehaald, vertelt Jan Baartmans van de vastgoedafdeling. “Het staat stof te vergaren op het dak. Daarom halen we het er nu vanaf, anders is het iets dat je moet onderhouden en keuren.”

Op maandag, dinsdag en woensdag wordt de stalen rail gedemonteerd. Vrijdag vroeg in de ochtend tot halverwege de middag wordt de installatie met een kraan van het dak gehaald. Voor de veiligheid worden de vier hoeken van de UB dan afgezet. Waarschijnlijk hoeven mensen alleen aan de noordzijde om te lopen, over het gras naast de fontein. Daar is de betegelde weg net zo breed als de kraan zelf.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.