Academy of Religion wil loket zijn voor de samenleving

Theologische faculteiten zijn klein en gefragmenteerd. Met de Netherlands Academy of Religion (NAR) bundelen ze de krachten. Om de samenleving te verrijken met kennis over religie.

De Nederlandse religiewetenschappen zijn steeds minder zichtbaar. Dat is een gegeven en de conclusie van een KNAW-rapport van vorig jaar. Om de zichtbaarheid te vergroten, werd geopperd een gezamenlijke onderzoeksagenda op te stellen. Er werd anders besloten: er zou een heus platform worden opgericht, de NAR.

Tot dat besluit kwam een denktank van theologen, vertelt hoogleraar theologie Paul van Geest, interim-voorzitter van NAR. De theologen bundelen de krachten om te laten zien wat ze kunnen, zegt hij. “Wij gaan zicht geven op wat religie is en ideologie.” Religie is belangrijk en vooral is het belangrijk dat kennis daarover een weg vindt naar de maatschappij, vindt de NAR.

“De avond van oprichting werd ik gebeld door het Ministerie van Justitie”

De NAR wil een platform zijn voor wetenschappers. En een loket, waar iedere Nederlander contact mee kan opnemen. Nu al. Van Geest: “De avond van oprichting werd ik gebeld door het Ministerie van Justitie. Die hadden een probleem en wilden weten hoe ze het moesten duiden en wie ze daarvoor konden benaderen.”Is er breder behoefte aan? Van Geest denkt van wel. Ook in Nederland, een land dat volgens Van Geest als geen ander religie liever ziet verdwijnen. “Religie speelt nog een grote rol, of je het nou leuk vindt of niet. Bij de oude kerken, bij nieuwe bewegingen. Je moet het blijven bestuderen, om te begrijpen wat er in je land gaande is. Religieuze motieven zijn vaak heel bepalend voor drijfveren van mensen.”

Een ander voorbeeld: bij de oprichting sprak een politieagent. Die ziet het verschil niet tussen mensen die kapjes of hoofddoeken dragen uit religieuze motieven en zij die het doen om te provoceren. De NAR kan daar bij helpen.

De NAR wil het kennisgebrek in de samenleving aanpakken, toch gaan ze niet actief op pad. “Op zeepkisten gaan we niet staan. We gaan een symposium organiseren en een onderwijsdag. Ook wordt er natuurlijk genetwerkt. We hebben contacten in de samenleving en wij weten elkaar door het platform veel beter te vinden.”

“Op zeepkisten gaan we niet staan”

Staan de voorgenomen plannen wat betreft publiciteit en acties niet in schril contrast met de ambities? Het collectief zou ongetwijfeld meer gedaan krijgen als ze actief de samenleving opzocht. Dat is zo, erkent Van Geest. “Maar daar hebben we de mensen en het budget niet voor. Als we geld ontvangen voor paginagrote advertenties in landelijke kranten doen we dat natuurlijk graag, maar ik ben bang dat geen enkele universiteit daar geld in gaat steken.” Van Geest bekijkt het van de andere kant: “Je moet het doen met de middelen die je hebt. Dat de NAR is opgericht, betekent nu al dat we met elkaar praten. Er is een goede sfeer, dat is al heel wat.”

Het samenwerkingsverband moet nog meer vorm krijgen. Voor nu is volgens Van Geest een start gemaakt met het inventariseren van de behoefte in de samenleving. Bijvoorbeeld onder journalisten, onderwijzers en psychologen. Vanuit de vraag: wat voor kennis is er nodig van religie om elkaar beter te begrijpen? Zodat bijvoorbeeld boeddhisten, christenen en moslims door één deur kunnen. En Nederlanders daadwerkelijk inzicht hebben in veelbesproken zaken als de joods-christelijke cultuur. Of de maatschappij haar weg weet te vinden naar de NAR, is afwachten. Er is in ieder geval al interesse in de prille begindagen.

Paul van Geest is de enige geleerde vanuit Tilburg University. Andere initiatiefnemers zijn onder meer verbonden aan de universiteiten in Leiden, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Groningen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.