Fraude in de wetenschap en voedingsindustrie

Wij maar denken dat Stapel erg was… Recente onthullingen in een wetenschappelijk tijdschrift laten zien dat zelfs Harvard niet vrijuit gaat. En dat met schadelijke effecten voor de volksgezondheid.

De fraude stamt uit de jaren ’60 en ’70 en kwam recent aan het licht door een historische analyse van documenten uit de voedingswetenschap en de voedingsindustrie. Die laten zien dat wetenschappers (onder meer van Harvard) en voedingsproducenten samen doelbewust het beeld creëerden dat de schuld van hart- en vaatziekten volledig bij het eten van vet moest worden gezocht. Op die manier konden producenten van suikerrijke en koolhydraatrijke producten zich profileren als harstikke ‘gezond’, terwijl het tegendeel het geval was.

De Harvard-wetenschappers (thans niet meer in leven) werden hiervoor rijkelijk beloond door de Sugar Research Foundation, die overigens meer gemeen had met een pro-suiker lobbygroep dan een wetenschappelijke instelling.

Zie voor het hele verhaal een goed artikel in New York Times en het onlangs gepubliceerde essay van arts William Cortvriendt in HP/De Tijd (via Blendle).

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.